Pismo za Estebana i druge priče - Geten

Izašlo je onlajn izdanje zbirke priča “Pismo za Estebana i ostale priče”. Ova zbirka rezultat je konkursa koji su raspisali magazin Bookvar online i Optimist magazin.

Na konkursu koji je trajao od 6. maja do 27. juna ove godine, koji su raspisali Bookvar online magazin i Optimist magazin pristiglo je 65 priča. Priče su tematski bile posvećene iskustvima gej muškaraca, lezbejki, biseksualnih, transeksualnih, transrodnih, interseks i queer osoba, a zajednički motiv svim pričama je španski sineasta Pedro Almodovar.

Uredništva Bookvar i Optimist magazina napravila su uži izbor za nagradu od 13 priča koje su čitali članovi žirija, pisac Stefan Mihajlovski, prevoditeljka i urednica u izdavačkoj kući Studio Leo Branislava Erak i pisac i urednik Bookvar magazina Milan Aranđelović. Oni su odabrali u najuži izbor priče „Pojedinosti u prikazu lica i tela“ Nikole Živanovića, „Pismo za Estebana“ Nemanje Ilića, „Almodovar“ Marije Krtinić i „Anđelko“ Bojana Krivokapića, dok je za pobedničku izabrana priča „Pismo za Estebana“ Nemanje Ilića. Novčani deo nagrade u iznosu od 200 evra sponzoriše XL bar iz Beograda.

Pisana poetskim stilom, ali bez imalo patetike, priča “Pismo za Estabana” otkriva onaj skriveni svet, svet običnih ljudi koji retko kada dobiju priliku da se o njima napiše roman ili snimi film. Autor priču smešta na marginu, možda i najboljeg, Almodovarovog filma “Sve o mojoj majci”, otkrivajući nam fragmente Estabanovog života. I ne samo njih. Priča se bavi potencijalom koji skriva svaki život, u ovom slučaju tragično okončan, budeći u čitaocu želju da ne odustane i da ne propusti nijednu priliku. “Pismo za Estabana” na najbolji način povezuje filmski svemir Pedra Almodovara sa običnim, ponekad, banalnim i možda manje zanimljivim, ali svakako životom vrednim življenja.

Zbirka “Pismo za Estebana i ostale priče” će imati 50 priča i biće objavljena do kraja avgusta. Autori čije su priče izabrane za štampanje biće kontaktirani i obavešteni o tome.

Konkurs je sproveden uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, Službenog glasnika i XL bara iz Beograda.

Download knjiga PDF

Izvor