Kampanju za Zakon o rodnom identitetu i pravima interseks osoba: „Da budemo svoji, da budemo slobodni!“ sprovodi organizacija Geten u sklopu kontinuiranog zalaganja za regulisanje pravnog priznanja roda koje traje još od 2012. godine.

Nastavljamo da insistiramo na usvajanju Zakona bez uslovljavanja medicinskim tretmanima, što je u skladu sa preporukama SZO. Zahtevamo zakon koji omogućava samoodređenje rodnog identiteta, brzu i jednostavnu proceduru promene dokumenata trans, interseks i rodno kvir osoba, kao i regulisanje čitavog niza pravnih pitanja kako se naši životi ne bi nalazili u pravnom i egzistencijalnom vakuumu i “na čekanju”. Da bi se to izmenilo, potrebno je hitno usvajanje Zakona o rodnom identitetu i pravima interseks osoba.

U video klipovima možete videti naše saveznice/ke i prijateljice/e, te zašto smatraju da je Zakon važan.

U prvom videu obraća vam se pisac Vladimir Arsenijević i govori zašto smatra da je Zakon o rodnom identitetu i pravima interseks osoba važan.

U drugom videu, svojevrsnoj posveti Odri Lord, obraća vam se profesorka psihologije na FDU i rediteljka, Irena Ristić, i govori zašto smatra da je Zakon o rodnom identitetu i pravima interseks osoba važan.

Mnogi ljudi ne znaju puno o transrodnosti i pitanjima roda, ali svesrdno prihvataju predrasude na koje nailaze u onlajn i sredinama u kojima je kreću - jedna od tih je da trans žene nisu žene, a da je rod ideologija.

Trans žene su žene, ne predstavljaju pretnju za druge žene i feminizam, i oduvek su bile deo borbe za ženska prava i ljudska prava LGBTIKA osoba. 

U našem trećem videu u okvriru kampanje, obraća vam se glumica i redeiteljka, Katarina Žutić, i govori o čovečnosti, oslobađanju od predrasuda i nasilja, i zašto smatra da je Zakon o rodnom identitetu i pravima interseks osoba važan.

 

Patrijarhat je sistem dominacije koji služi održavanju poretka moći uz sprovođenje represije nad ženama i manjinama. Jedna od njegovih premisa je podela na dva pola i na osnovu nje dva roda, iako i biologija potvrđuje da su sva bića u prirodi daleko kompleksnija da bi se mogla svrstati u ovu jednostavnu podelu. Ženske i muške uloge nisu biološki određene i fiksirane, već su društveni konstrukti. U izražavanju sebe postoji čitav spektar različitosti. Svi imamo pravo da izrazimo svoje unutrašnje biće i prevazilazimo organičene i često okrutne društvene norme. Afirmisanje rodne raznolikosti jeste potvrđivanje čudesne složenosti i različitosti svih bića i kreiranje prostora da svako pronađe svoj izraz kako bismo mogli da budemo svoji i slobodni.

U našem sledećem videu u seriji u okviru kampanje "Da budemo svoji, da budemo slobodni!" glumica Branka Katić govori stihove pesme Radmile Petrović iz zbirke "Moja mama zna šta se dešava u gradovima". Zahvaljujemo se obema na podršci. ❤

Priče o ''rodnoj ideologiji" i operacijama koje se rade na deci neki su od najdominantnijih lažnih narativa i dezinformacija na koje nailazimo. Istina je da se deca koja su trans ili preispituju svoj rod nigde na svetu ne operišu.

U Srbiji je donja granica za operaciju i hormonsku terapiju 𝐩𝐮𝐧𝐨𝐥𝐞𝐭𝐬𝐭𝐯𝐨.

𝐕𝐀Ž𝐍𝐄 𝐒𝐔 Č𝐈𝐍𝐉𝐄𝐍𝐈𝐂𝐄 - 𝐈𝐍𝐅𝐎𝐑𝐌𝐈Š𝐈𝐓𝐄 𝐒𝐄.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu, TwiteruYoutubu i pogledajte nove video klipove, animacije i kolumne u okviru kampanje za Zakon: „Da budemo svoji, da budemo slobodni“.

Autorke animacija su Aleksandra Nikolić-Vasiljević i Anja Ditrih. Ideja i tekst Geten.

Kampanju sprovodimo uz podršku ILGA Europe i Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji, ali i naših dugogodišnjih saradnika/ca koji nas godinama podržavaju u borbi za dostojanstven život.