Preporuke za medije o izveštavanju o trans osobama - Geten

preporuke za medijeGodina 2015. prema magazinu Time predstavlja prekretnicu kada je u pitanju tema transrodnosti odnosno transpolnosti, što se pokazalo u rastućem interesovanju, pa čak i fascinaciji medija ličnim pričama trans osoba. U svetu se u poslednjih nekoliko godina mnogo pisalo i izveštavalo o trans osobama, a takva je situacija i u Srbiji.

Usled sve većeg broja medijskih tekstova o trans osobama i nedovoljnog poznavanja ove teme, javila se potreba za analizom medijskih sadržaja i za izradom smernica za novinare/ke o izveštavanju o trans osobama.

Kako su trans osobe često žrtve diskriminacije, nasilja i vrlo štetnih stereotipa, mediji igraju vrlo bitnu ulogu pri formiranju mišljenja velikog broja ljudi, te je jako važno da slede preporuke koje se odnose na etičko izveštavanje, poštuju standarde profesionalnog izveštavanja i samim tim izbegavaju senzacionalizam. Na osnovu istraživanja, zaključeno je da većina štampanih medija u Srbiji koji su u svojim tekstovima pisali o trans osobama izveštava o njima u okvirima profesionalnih standarda. Međutim, ima još mnogo prostora za napredak, s obzirom na prisutnost i krajnje neprihvtaljivih oblika izveštavanja o trans osobama, upotrebe uvredljivih termina, ali i pogrešnih, odnosno izraza koji nisu u skladu sa terminologijom koju preporučuju same trans osobe i aktivisti/kinje. 

Smernice za novinare/ke o izveštavanju o trans osobama, „Preporuke za medije o izveštavanju o trans osobama“ izradio je radni tim Gayten-LGBT na čelu sa Milicom Jeremić, prevoditeljkom i urednicom vebsajta organizacije transserbia.org, a u izradi ovih stilsko-jezičkih smernica konsultovane su preporuke za medije organizacija TENI iz Irske (Transgender Equality Network Ireland), GLAAD iz SAD, kao i same trans osobe i trans aktivisti/kinje u Srbiji.

Integralnu verziju Preporuka namenjenu novinarima/kama, aktivistkinjama/ima i zaintersovanoj javnosti možete preuzeti ovde.

Izrada prepruka je deo projekta „Senzibilisanje nacionalnih i lokalnih medija o položaju trans osoba“ (sproveden sa partnerskim organizacijama Praxis i Medijski arhiv Ebart), koji finansira Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, u okviru projekta „Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu“ koji finansira EU.

Priredila: MJ

Posetite chat server našeg vebsajta, mesto za LGBTIQA razgovore