Objavljen „Veliki vječiti Kvir sanovnik“ - Geten

Veliki vječiti Kvir sanovnikAquamarine Press, izdavačka kuća iz Podgorice, objavila je svoju četvrtu knjigu u saradnji sa NVO Queer Montenegro, pod naslovom „Veliki vječiti kvir sanovnik”.

Kvir sanovnik predstavlja timski pokušaj da se očuvaju maštoviti, zanimljivi, intelektualno provokativni okviri tradicionalnog znanja koje nude klasični sanovnici, a da se patrijarhalne, heteroseksističke, rasističke, klasističke i mnoge druge problematične veze iz klasičnih sanovnika izbrišu ili transformišu. Kvir sanovnik je nastao iz uvjerenja da kulturno nasljeđe nije zamrznuta, nepromjenljiva, jasno definisana kategorija koju eksperti treba samo da popišu, čuvaju i prenose dalje. On prepliće etnološko-antropološko znanje, kao i znanje iz akademskih studija roda, feminizma, književnosti i sociologije, sa postojećim korpusom tradicionalnog znanja, kako bi sanovnik bio otvoreniji prema ljudima koji imaju različita iskustva i nalaze se u nejednakim pozicijama.

Kvir sanovnik predstavlja kolektivni etnografski eksperiment, čiji je cilj da se raskinu neke od duboko opresivnih veza između pojmova u kulturnom nasljeđu i u tradicionalnom znanju, te da se umjesto njih predlože neke druge vrste veza i pojmova. Priredila ga je dr Čarna Brković, dok autorski tim čini 16 ekspertkinja i eksperata za etnologiju i antropologiju, rodne studije, sociologiju, književnost i medicinu, iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije: Marko Barišić, dr Bojan Bilić, dr Maja Bogojević, dr Čarna Brković, Jasmina Čaušević, dr Vanja Čelebičić, Olga Dimitrijević, Miloš Đurović, dr Andrew Hodges, Lea Horvat, Igor Koruga, Vedrana Lovrinčić, dr Danilo Martinović, dr Dunja Njaradi, dr Marina Simić, Dragana Tripković. Dizajn i prelom knjige je uradila Vanja Gagović, urednica je Anna Gorup.

Kvir sanovnik je besplatno dostupan na sajtu izdavačke kuće: http://aquamarinepress.com/kvir%20sanovnik.html

Izvor: www.queermontenegro.org