Predlog zakona će dozvoliti rutinske lekarske preglede genitalija učenica koje se bave sportom.

Predstavnički dom države Florida glasao je za predlog zakona koji bi zabranio transrodnim atletičarkama da se takmiče u ženskim sportovima u školama i na koledžima. Takođe, učenice bi prema ovom predlogu zakona bile podvrgnute „fizičkim pregledima“ ukoliko bi njihov rod bio doveden u pitanje.

Predlog zakona HB 1475, koji je nazvan i „Zakon o poštenom pristupu u ženskom sportu“, izglasan je sa 77 prema 40 glasova. Sve demokrate, osim jednog, glasale su protiv ovog predloga zakona.

Republikanci članovi/ce doma tvrde da će predlog zakona štititi „svetost ženskog sporta“ tako što će sprečiti transrodne atletičarke da se takmiče. Međutim, kritičari/ke ovakvih zakona kažu da će ovaj najnoviji pokušaj pre odvesti u nasilje i maltretiranje transrodnih učenica i studentkinja.

Predlog zakona takođe daje dozvolu školama i obrazovnim institucijama da zahtevaju lekarske preglede ili dokumentaciju od lekara učenice ili studentkinje u slučajevima u kojima je „biološki pol sporan“.

„Spor u vezi sa polom učenice/studentkinje biće razrešen od strane škole ili institucije zahtevanjem da učenica/studentkinja obezbedi zdravstveni pregled ili formular o pristanku ili neku drugu potvrdu potpisanu od strane ličnog lekara učenice/studentkinje kojim će se potvrditi biološki pol učenice,“ stoji u predlogu zakona.

Predlogom zakona dozvoljeni su „rutinski fizički pregledi“ genitalija učenica/studentkinja, kao i provere njihovog genetskog sklopa i nivoa testosterona.

Predlog zakona sada ide na glasanje u Senat države Floride. Na destina sličnih zakona doneta je nedavno u različitim saveznim državama SAD – Misisipi, Tenesi, Ajdaho, Teksas, Arkanzas, Južna Dakota.

Guverner Ajdaha, Bred Litl, republikanac, potpisao je zakon koji bi zabranio učešće trans atletičarkama u ženskim sportovima, nakon što je prošao i državno zakonodavstvo – čime je ovo postala prva savezna država koja uvodi i nameće takav zakon. Nakon njegovog donošenja u martu 2020, federalni sudija je na sreću odbacio ovakvu meru u avgustu prošle godine.

Zakonodavci države Florida su navodno svoj predlog zakona oblikovali prema onom koji je inicijalno usvojen u Ajdahu.

„Ovim predlogom zakona ženama i devojčicama se pružaju jednake šanse za uspeh. Jasan je, jednostavan, i ja sam ga pregledala,“ izjavila je republikanka Džena Person-Mulicka, članica Predstavničkog doma. Za predlog zakona glasala je u sredu, 14. aprila.

Donošenje ovog predloga zakona izazvalo je i kritike trans osoba i aktivista/kinja.

„Želim da pročitate ovaj predlog zakona i prepoznate pretnju po privatnost kao i nedostatak zakonske zaštite s kojim će mlade atletičarke potencijalno biti suočene,“ rekao je Endru Kolman, trans aktivista i student na Državnom univerzitetu Floride tokom konferencije za štampu.

„Pročitajte ovaj zakon i videćete da on perpetuira štetu koju nanosi deci koja samo žele da žive.“

Prevela i priredila: MJ

Izvor

Posetite chat server našeg vebsajta, mesto za LGBTIQA razgovore