Američka savezna država Južna Dakota je na Međunarodni dan žena donela okrutan predlog zakona kojim se trans devojčicama i devojkama zabranjuje učestvovanje u sportskim timovima koji korespondiraju s njihovim rodnim identitetom.

Senat Južne Dakote glasao je sa 20 prema 15 za predlog zakona HB1217, 8. marta. Ovaj dokument sada ide na potpisivanje kod guvernerke Kristi Noem, republikanke, koja je tvitovala da je „uzbuđena“ što će potpisati ovaj predlog zakona.

„U Južnoj Dakoti slavimo Međunarodni dan žena odbranom ženskih sportova! Jedva čekam da uskoro potpišem ovaj predlog zakona“, napisala je.

„Meni ovo strašno liči na iživljavanje i nasilje,“ rekao je Rejnold Nesiba, državni senator iz Demokratske partije koji je glasao protiv predloga zakona.

Južna Dakota je jedna od više od 20 američkih država koje ove godine razmatraju antitrans sportske zabrane, za koje kritičari/ke i aktivisti/kinje tvrde da predstavlja koordinisani napad, osmišljen tako da „seje strah i mržnju prema transrodnim osobama i zajednici“.

Ovaj predlog zakona je došao nakon izglasavanja sličnog u državi Misisipi – koji je u međuvremenu i potpisan i postao zakon – uprkos brojnim dokazima koji pokazuju da trans atletičarke/i nemaju nikakvih fizoloških prednosti nad svojim cis koleginicama/kolegama.

I zaista, samo jedna trans žena u Južnoj Dakoti se zapravo u poslednjih deset godina takmičila u sportskoj disciplini u kategoriji za žene, i ta žena „nije dominirala te atletske sezone, dakle nije bila najbolja“, prema rečima senatora V. Dž. Smita.

Drugi kritičari/ke kažu da ovaj predlog zakona krši Član 7 i Član 9 Zakona o građanskim pravima tako što vrši diskriminaciju po osnovu pola. Takođe, portparolka Bele kuće, Džen Psaki, je nedavno potvrdila da takvi predlozi zakona predstavljaju kršenje zakona.

Ovakvo glasanje Senata „otvara mogućnost za veoma skupu tužbu i sudski proces,“ upozorila je Jana Farli iz Američkog udruženja za građanske slobode u Južnoj Dakoti, koja je rekla da je „obeshrabrujuće“ da zakonodavci troše svoje vreme na predloge zakona poput ovog.

„Nama ne treba ova vrsta ozakonjene diskriminacije,“ izjavila je.

Udruženje za srednoškolske aktivnosti Južne Dakote, koje rukovodi sportskim i drugim aktivnostima u srednjim školama Južne Dakote takođe se protivi ovom predlogu zakona.

The Trevor Project, dobrotvorna organizacija LGBT+ mladih, ukazala je na uticaj koji će takve zabrane imati na grupu koja je već u velikom riziku od samoubistva.

„Transrodni mladi i mladi koji odbacuju koncept rodne binarnosti žele samo da budu voljeni i poštovani zbog onoga što jesu. Pa ipak, odbacivanje i viktimizacija stavlja ove mlade u značajno povišen rizik od samoubistva,“ izjavio/la je Sem Brinton, potpredsednik/ca programa za zagovaranje i odnose s vladom ove organizacije.

„Zakonodavci treba da šire mreže usluga za trans mlade i neguju uključivanje u učionici i na sportskom terenu, a ne da mladima otežavaju život i čine situaciju još gorom.“

Prema Nacionalnom istraživanju o LGBTQ mentalnom zdravlju mladih organizacije The Trevor Project iz 2020, više od polovine (52 procenta) transrodnih mladih i mladih koji odbacuju koncept rodne binarnosti ozbiljno je razmišljalo o samoubistvu tokom protekle godine, u poređenju sa 40 procenata svih ispitanika iz LGBT+ populacije.

The Trevor Project sada apeluje na guvernerku Noem da „odvoji vremena u svom rasporedu da se sastane i upozna s trans mladima iz Južne Dakote, kojima bi ovakva nepoštena i nepotrebna zabrana nanela ozbiljnu štetu ukoliko bi postala zakon“.

Prevela: MJ

Izvor