Američka savezna država Misisipi zvanično je zakonom zabranila trans atletičarima da se takimiče u skladu sa svojim ispravnim rodom, tj. da budu deo tima koji odgovara njihovom rodu.

Guverner ove države, republikanac, Tejt Rivs, koji je ranije optužio Bajdena da izvršnom naredbom „decu tera u transrodnost“ potpisao je diskriminatoran predlog zakona 11. marta.

„Potpisaću ovaj predlog zakona da bih zaštitio mlade devojčice od pritiska da se takmiče s biološkim muškarcima“ tvitovao je.

Uprkos njegovim tvrdnjama da se deca nagovaraju da postanu trans, zakonodavci koji promovišu ovaj predlog zakona nisu pružili nikakve dokaze o trans atletičarima koji učestvuju u školskim i fakultetskim sportskim takmičenjima. O situaciji u ovoj državi već smo prenosili.

Pravnici su ranije već ukazivali na to da ovakvi zakoni zapravo ne dolaze od glasačkog tela, dakle stanovništva, već ih guraju ultradesničarske organizacije „čiji je cilj da šire strah i mržnju“ prema transrodnim osobama i zajednici.

Čejs Strendžio, iz Američkog udruženja za građanske slobode, kaže da je predlog zakona u Misisipiju „veoma neodređen i naizgled neprimenjiv“ i da zapravo nema nikakve veze sa sportom.

„Nažalost, već postoji velika diskriminacija koju trpe trans mladi u Misisipiju, što znači da su ljudi već proterani iz sporta.“

„Guverenerova izjava pokazuje da ovo uopšte nema veze sa sportom, već sa napadom na trans mlade i zabranom deci da budu trans – što je opasan projekat sa smrtonosnim posledicama.“

Ovaj predlog zakona trebalo bi da bude proglašen zakonom 1. jula. Na taj način bi Misisipi postala prva država koja bi uvela takvu zabranu ove godine.

Očekuje se da će i mnogi drugi krenuti ovim stopama zahvaljujući republikanskom bumu zbog kog je najmanje 25 država uvelo preko 60 predloga zakona kojim se targetiraju trans deca.

Sve u svemu, samo u prva tri meseca 2021. uvedeno je više antitrans predloga zakona nego bilo koje godine do sad.

Prevela: MJ

Izvor