Guverner Arkanzasa Ejsa Hačinson iz Republikanske partije, juče je stavio veto na predlog zakona koji bi lekarima zabranjivao da maloletnim licima prepisuju medicinski tretman u okviru procesa potvrde roda, što predstavlja veliku pobedu LGBTIQ aktivista/kinja, u trenutku kada zakonodavstva širom SAD razmatraju slične antitrans zakone.

Arkanzas bi na taj način postao prva država koja bi van zakona stavila transspecifičnu negu za maloletna lica, da je Hačinson potpisao ovaj predlog zakona.

Predlog zakona nazvan „Sačuvajmo adolescente od eksperimentisanja“ zabranjuje operacije potvrde rodnog identiteta za bilo koga ispod 18 godina starosti, i zabranjuje lekarima da trans mladima prepisuju blokatore puberteta ili hormonsku terapiju.

Na konferenciji za štampu, objašnjavajući svoju odluku, Hačinson je rekao da je ovaj predlog zakona „ekstreman“ i da bi se država kroz njega pozicionirala kao „definitivan arbitar medicinske nege, i da bi kroz njega dobila veća ovlašćenja od roditelja, pacijenata, i medicinskih stručnjaka.“

Protivnici ovog predloga zakona, koji uključuju i Američko medicinsko udruženje, Američko udruženje psihologa, Američku akademiju pedijatara i Američko udruženje za građanske slobode, tvrde da pristup rodno afirmativnoj nezi snižava stope depresije i samoubistva među trans mladima, kao i da unapređuje njihovu sveukupnu dobrobit.

„Neosporno je da populacija maloletnika koji se bore s rodnom nekongruencijom ili rodnom disforijom predstavlja manjinu. Međutim, iako su manjina, oni zaslužuju da budu vođeni podrškom svojih roditelja i zdravstvenih stručnjaka koje njihovi roditelji odaberu,“ kazao je Hačinson.

Transrodni mladi postali su najnovija meta u kulturnom ratu konzervativaca protiv prava LGBTIQ osoba. Rekordan broj predloga zakona kojim se targetira zdravstvena zaštita u vezi s procesom tranzicije ili učestvovanje u omladinskom sportu uvode se od strane republikanaca širom SAD. Samo prošlog meseca, Arkanzas, Tenesi i Misisipi su doneli zakone kojima se transrodnim učenicima/ama atletičarima/kama zabranjuje da budu deo timova koji su u skladu s njihovim rodnim identitetom.

Državno zakonodavstvo moglo bi da poništi Hačinsonov veto prostom većinom, što bi značilo da bi predlog zakona onda ipak stupio na snagu. Kako ima veliku podršku zakonodavaca, Hačinson predviđa da će se to i desiti.

Prevela: MJ

Izvor