Ovde možete poslušati svih šest delova prevoda teksta „Rod/pol, identitet i seksualna orijentacija su u telu – ali kako su tamo dospeli?“ autorke En Fausto-Sterling, koji je emitovan na Trećem programu Radio Beograda u okviru emisije Teorijski profili od 25 do 29. oktobra.

U preglednom članku pod nazivom „Rod/pol, identitet i seksualna orijentacija su u telu – ali kako su tamo dospeli?” autorka analizira savremene teorijske i empirijske pristupe razvoju pola, roda i seksualne orijentacije. Odbacujući uobičajenu opoziciju između biologije i vaspitanja, odnosno prirode i kulture, ona na navedene kategorije gleda kao na duboko otelovljene, ne zahtevajući da se bilo kojoj od njih da prednost u odnosu na druge.

U prvom delu teksta, En Fausto-Sterling daje osnovne definicije, fokusirajući se na novi pojam „roda/pola" (gender/sex), za koji smatra da omogućuje inovativan način razmišljanja o različitim, duboko isprepletanim telesnim osobinama.

Takođe, predstavlja čitav niz savremenih istraživanja i studija u kojima se razmatraju procesi putem kojih se te osobine otelovljuju. Pored toga, ona konkretno i selektivno navodi uvide o formiranju presimboličkih predstava u detinjstvu, kako iz oblasti razvojne psihologije, tako i iz fenomenologije.

U nastavku teksta, autorka preispituje ono što trenutno znamo o razvoju složenih seksualnih sistema u ranom neonatalnom periodu i tokom detinjstva. Na kraju, u završnom delovu članka, Fausto-Sterling razmatra nekoliko postojećih teorija o razvoju seksualne orijentacije, koje se bave istraživanjima vezanim za rano detinjstvo i detinjstvo uopšte.

Ovaj tekst, izvorno objavljen 2019. godine u 56. tomu časopisa The Journal of Sex Research, prevela je s engleskog jezika Milica Jeremić.

Tekst čita: Aleksandar Božović
Urednik: Predrag Šarčević

 1. Prvi deo teksta možete poslušati ovde.
 2. Drugi deo teksta možete poslušati ovde.
 3. Treći deo teksta možete poslušati ovde.
 4. Četvrti deo teksta možete poslušati ovde.
 5. Peti deo teksta možete poslušati ovde.
 6. Šesti deo teksta možete poslušati ovde.

Priredila: MJ

Izvor

Teorija

 • Slušajte: „Otelovljenje pola i roda“ En Fausto-Sterling +

  Slušajte: „Otelovljenje pola i roda“ En Fausto-Sterling Poslušajte svih šest delova prevoda teksta „Rod/pol, identitet i seksualna orijentacija su u telu – ali kako su tamo dospeli?“ autorke En Fausto-Sterling, koji je emitovan na Trećem programu Radio Beograda Opširnije...
 • TRANSRODNOST U SRBIJI U 21. VEKU – Pilot studija o informisanosti i iskustvima zdravstvenih radnika o procesu prilagođavanja pola +

  TRANSRODNOST U SRBIJI U 21. VEKU – Pilot studija o informisanosti i iskustvima zdravstvenih radnika o procesu prilagođavanja pola Koordinatorka programa za istraživanja Getena, Jelena Vidić, autorka je rada na temu procene informisanosti i dosadašnjih iskustava zdravstvenih radnika i saradnika u radu s transrodnim osobama u Srbiji. Opširnije...
 • Dupljajska kolica i tela koja nešto znače +

  Dupljanska kolica Pred vama je naučni rad Uroša Matića „Dupljajska kolica i tela koja nešto znače“ koji pokazuje da heteronormativo definisani pol/rod zasnovan na genitalnom polu nije ideja koju su delile zajednice Opširnije...
 • Transfobija i ljevica +

  Transfobija i ljevica O problemu transfobije na levici pišu Mia i Lina Gonan. Opširnije...
 • Transrodne žene u zatvoru +

  U ovom radu dr Zorica Mršević se bavi transrodnim ženama u muškim zatvorima. Opširnije...
 • 1