Gayten-LGBT, Centar za promociju LGBTIQ prava i Labris, organizacija za lezbejska ljudska prava, najoštrije osuđuju sinoćnje ponašanje jednog od sudija u emisiji X Factor Adria, koje se emituje na kanalu televizije Pink.

U rijaliti emisiji takmičarskog karaktera koja je emitovana 5. novembra, pop pevač Željko Joksimović pokazao je osnovno nepoštovanje prema takmičarki koja se identifikuje kao transrodna osoba. Joksimović je u direktnoj komunikaciji sa Filipom Janevskim - Fifi (22), iskazao najpre nepoštovanje, zatim nevericu i gađenje i na kraju diskreditovanje nje kao takmičarke na osnovu njenog rodnog identieta, a ne na osnovu njenih pevačkih sposobnosti (Joksimović u jednom trenutku i kaže: „To se meni ne dopada... a dobro pevaš“).

Željko Joksimović kao javna ličnost ima odgovornost prema onome što u javnom prostoru izgovara. Isto tako i važnije, on pokazuje osnovno nepoznavanje prava na rodno izražavanje, i smatramo da krši Zakon o zabrani diskriminacije, sudeći o osobi na osnovu njenog ličnog svojstva, ne na osnovu njenih glasovnih mogućnosti.

Na taj način, Željko Joksimović doprinosi još težem položaju trans osoba u Srbiji, koje su izložene svakodnevnom nasilju i diskriminaciji na više nivoa. Do aprila 2013. je zabeleženo 78 slučajeva ubistva trans osoba u svetu, prema izveštaju Trans Murder Monitoring, organizacije Transgender Europe (TGEU), objavljenog na obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHO). http://transserbia.org/vesti/260-zabelezeno-78-slucajeva-ubistva-trans-osoba-2013-sakacenja-takodje-cesta-260 Podsećamo i na svirepo ubistvo Darka Vujanovića iz juna ove godine u Beogradu, http://transserbia.org/vesti/271-saopstenje-povodom-hapsenja-osumnjicenog-za-ubistvo-darka-vujanovica.

Očekujemo brzu i efikasnu reakciju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, kao i reakciju Radiodifuzne agencije, ali i javno izvinjenje pop pevača Željka Joksimovića i televizije Pink.

U Beogradu, 6. Novembra 2013.

 

Posetite chat server našeg vebsajta, mesto za LGBTIQA razgovore