Paljenjem sveća na Trgu republike i skretanjem pažnje javnosti na prisustvo transfobije - mržnje i netrpeljivosti prema trans, interseks i rodno varijantnim osobama - u nedelju, 20. novembra 2022. od 17 do 18 časova zajedno sa Beograd Prajdom obeležili smo 24. po redu Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije (TDoR 2022).

Zahvaljujesmo se svima koji su nam se sinoć po lošem i hladnom vremenu pridružili u obeležavanju ovog važnog datuma i što smo zajedno odali počast ubijenim trans osobama širom sveta, ali i ukazali na diskriminaciju i nasilje kojima su izložene osobe iz trans zajednice u Srbiji.

***

Stigma i diskriminacija trans i rodno različitih osoba je stvaran i veliki problem širom sveta, i one su deo strukturnog i tekućeg ciklusa opresije koji nam oduzima naša osnovna ljudska prava. Trans i rodno različite osobe žrtve su zastrašujuće mržnje, nasilja, uključujući i iznude, fizičke i seksualne napade i ubistva. U većini zemalja, podaci o ubijenim trans i rodno različitim osobama ne vode se sistematski i nemoguće je i zbog neprijavljivanja proceniti pravi i precizan broj slučajeva.

Prema Izveštaju o monitoringu ubistava trans osoba tima Transrespect Vs Trasphobia Worldwide, za proteklih godinu dana, zabeleženo je 327 ubistava trans i rodno različitih osoba između 1. oktobra 2021. i 30. septembra 2022. Sa 222 slučaja, Latinska Amerika i Karibi i dalje su oblasti u kojima je zabeleženo najviše slučajeva ubistava.

Po prvi put ove godine zabeleženi su slučajevi u Estoniji i Švajcarskoj. Žrtve su bile trans crnkinje migrantkinje – Sabrina Hjuston iz Jamajke i Kristina Blekstar iz Brazila. Obe su izbodene na smrt u svojim domovima.

Trans osobe u Srbiji su i dalje izložene situacijama diskriminacije, nasilja i transfobičnog nasilja, uključujući verbalno i fizičko nasilje, kao i oblike institucionalnog nasilja. U poslednjih godinu dana posebno trans i rodno različite osobe kod nas postaju meta orkestriranih onlajn hajki određenih grupa koje poriču njihovo postojanje, iznose neistine o njima i kreiraju atmosferu linča u kontekstu u kom su rigidne rodne uloge i stereotipi vezani za njih doveli do prebijanja mladića u centru Beograda pre nekoliko dana.

Geten, kroz našu revidiranu verziju Zakona o rodnom identitetu, zahteva potpunu depsihopatologizaciju trans i rodno različitih identiteta - ukidanje uslovljavanja trans osoba medicinskim tj. psihijatrijskim pregledima i hormonskom terapijom. Borimo se za promenu u kojoj ćemo se razvijati i rasti, a ne samo preživljavati.

 

Za više fotografija posetite našu foto galeriju na Fejsbuku.

Priredila: MJ