DAN SEĆANJA NA ŽRTVE TRANSFOBIJE 2022

327 zabeleženih ubistava trans i rodno različitih osoba u poslednjih godinu dana

Povodom obeležavanja 24. Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije (TDoR), koji se održava 20. novembra1, tim Transrespect versus Transphobia Worldwide (TvT) objavljuje kao i svake godine ažurirani izveštaj o monitoringu ubistava trans osoba (Trans Murder Monitoring report, TMM) i najnovije podatke za poslednju godinu2.

Godine 2022. zabeleženo je 327 ubistava trans i rodno različitih osoba između 1. oktobra 2021. i 30. septembra 2022. Sa 222 slučaja, Latinska Amerika i Karibi i dalje su oblasti u kojima je zabeleženo najviše slučajeva ubistava.

Po prvi put ove godine zabeleženi su slučajevi u Estoniji i Švajcarskoj. Žrtve su bile trans crnkinje migrantkinje – Sabrina Hjuston iz Jamajke i Kristina Blekstar iz Brazila. Obe su izbodene na smrt u svojim domovima.

Podaci iz Izveštaja za 2022. godinu pokazuju:

  • 327 zabeleženih ubistava trans i rodno različitih osoba;
  • Po prvi put su zabeleženi slučajevi ubistava trans i rodno različitih osoba u Estoniji i Švajcarskoj – obe žrtve bile su trans crnkinje migrantkinje;
  • 95% ubijenih širom sveta bile su trans žene ili transfeminine osobe;
  • Polovina ubijenih trans osoba čije je zanimanje poznato bile su seks radnice;
  • U slučajevima u kojima su poznati podaci o rasi i etničkoj pripadnosti, trans osobe nebele boje puti čine 65% prijavljenih slučajeva ubistva;
  • 36% ubijenih u Evropi bili su migrantkinje/i;
  • 68% svih prijavljenih slučajeva ubistava desilo se u Latinskoj Americi i na Karibima; 29% sveukupnog broja zabeleženo je u Brazilu;
  • 35% ubistava desilo se na ulici a 27% trans osoba je ubijeno u sopstvenom domu;
  • Većina osoba koje su ubijene imale su između 31 i 40 godina.

Prikupljeni podaci pokazuju alarmantan trend kada je u pitanju intersekcija mizognije, rasizma, ksenofobije i mržnje prema seks radnicama, gde su većina žrtava trans crnkinje i migrantkinje nebele boje puti, kao i trans seks radnice. Visoki brojevi ubistava iz Latinske Amerike i sa Kariba mogu se umnogome pripisati postojanju ustanovljenih sistema praćenja, i moraju se razumeti u okviru specifičnog socijalnog, političkog, ekonomskog i istorijskog konteksta u kojima se dešavaju.3

Međutim, ove brojke nisu definitivne i predstavljaju tek početak uvida u realnost trans i rodno različitih osoba. Veći deo podataka prikuplja se u zemljama s utvrđenim mrežama trans i LGBTIQ organizacija koje sprovode monitoring.4 Većina slučajeva i dalje ostaje neprijavljena, a i kada budu prijavljeni ostaju nezapaženi.

Kontakt za medije: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

#####

Stigma i diskriminacija trans i rodno različitih osoba je stvaran i veliki problem širom sveta, i one su deo strukturnog i tekućeg ciklusa opresije koji nam oduzima naša osnovna ljudska prava. Trans i rodno različite osobe žrtve su zastrašujuće mržnje, nasilja, uključujući i iznude, fizičke i seksualne napade i ubistva. U većini zemalja, podaci o ubijenim trans i rodno različitim osobama ne vode se sistematski i nemoguće je proceniti pravi i precizan broj slučajeva.

Trans osobe u Srbiji su i dalje izložene situacijama diskriminacije, nasilja i transfobičnog nasilja, uključujući verbalno i fizičko nasilje, kao i oblike institucionalnog nasilja. U poslednjih godinu dana posebno trans i rodno različite osobe kod nas postaju meta orkestriranih onlajn hajki određenih grupa koje poriču njihovo postojanje, iznose neistine o njima i kreiraju atmosferu linča.

Geten, kroz našu revidiranu verziju Zakona o rodnom identitetu, zahteva potpunu depsihopatologizaciju trans i rodno različitih identiteta - ukidanje uslovljavanja trans osoba medicinskim tj. psihijatrijskim pregledima i hormonskom terapijom. Borimo se za promenu u kojoj ćemo se razvijati i rasti, a ne samo preživljavati.

NAPOMENE:

1 Od 1999. godine, ovaj dan kada se sećamo trans rodno različitih osoba koje su bile žrtve ubistva, obeležava se svakog novembra. Obeležavanjem ovog dana podiže se svest javnosti o zločinu iz mržnje nad trans i rodno različitim osobama, obezbeđuje se prostor za izražavanje žalosti i odaje počast životima ubijenih trans osoba kako ne bi bile zaboravljene. Obeležavanje dana sećanja na žrtve transfobije počelo je u SAD, ali se danas ovaj dan obeležava u mnogim delovima sveta. Do sada su dešavanja kojim se obeležava ovaj dan održana u više od 180 gradova u više od 20 zemalja Severne Amerike, Evrope, Azije, Afrike i Okeanije.

2 Projekat The Trans Murder Monitoring (Projekat monitoringa slučajeva ubistava trans osoba, TMM), započet je aprila 2009, i kroz njega se sistematski prate, sakupljaju i analiziraju izveštaji o prijavljenim slučajevima ubistava trans osoba širom sveta. Nove podaci u vezi sa rezultatima prvi put objavljenim jula 2009, objavljuju se na vebsajtu projekta Transrespect versus Transphobia Worldwide, dvaput godišnje u formi tabela, lista imena i mapa.

3 Dalje analize mogu se naći ovde Carsten Balzer/Carla LaGata and Lukas Berredo (2016) TMM Annual Report 2016: 2,190 murders are only the tip of the iceberg – An introduction to the Trans Murder Monitoring project.

4 Ovogodišnje prikupljanje omogućili su Ana-Džejn Metkalf (tdor.translivesmatter.info), članovi/ce organizacija TGEU, Rede Trans Brasil’s Observatório Trans, i Centro de Apoyo a las Identidades Trans.


Prevela i priredila: M. Jeremić

Izvor