Trans tinejdžeri u Ujedinjenom Kraljevstvu najzad mogu da odahnu: Vrhovni sud je odbacio još jedan pokušaj da se trans mladima onemogući pristup blokatorima puberteta koji su od životne važnosti.

Kira Bel je pokrenula postupak prvi put protiv Usluge za razvoj rodnog identiteta Nacionalne zdravstvene službe Ujedinjenog Kraljevstva Tavistok i fondacija Portman NHS, odnosno jedine klinike za pitanja roda za trans mlade 2019. godine.

Njoj se u slučaju Bel protiv Tavistoka na Višem sudu pridružila „Gospođa A“, majka koja je želela da svoje tada šesnaestogodišnje dete spreči u uzimanju blokatora puberteta.

U prvoj te vrste presudi 2020. godine, sud je presudio u korist Bel, izjavivši da sumnja da mladi od 14 i 15 godina starosti mogu da daju pristanak za uzimanje blokatora puberteta, i da je to malo verovatno i u slučaju trinaestogodišnjaka. Ova odluka je dovela do ukidanja prepisivanja blokatora puberteta osobama mlađim od 16 godina.

Nacionalna zdravstvena služba je uložila žalbu, i krajem septembra 2021, odluka Višeg suda je odbačena i poništena, o čemu smo izveštavali ovde. Apelacioni sud je presudio da Viši sud nije „u poziciji“ da odlučuje o tome da li trans mladi poseduju kompetentnost po Giliku, koncept koji se u medicinskom pravu koristi da se donese odluka o tome da li oni ispod 16 godina starosti mogu da daju pristanak za sopstveni medicinski tretman ili lečenje.

Presudom se određuje da ne postoji „suštinska razlika“ između blokatora puberteta i mladih osoba koje su kompetentne po Giliku i pristupa kontracepciji.

Bel je pokušala da se žali na presudu Apelacionog suda, obraćajući se u sledećem koraku Vrhovnom sudu. Međutim, 5. maja, Vrhovni su obacuje njen zahtev i kaže da njen zahtev nije osnovan.

Blokatori pubeteta su lekovi koji se prepisuju trans tinejdžerima od strane lekara specijalista – endokrinologa – i služe za odlaganje puberteta dok trans tinejdžer ne bude dovoljno star da donosi odluke o procesu tranzicije i medicinskim tretmanima s njim u vezi.

Prema jednom istraživanju iz 2022. o kome smo takođe izvštavali ovde, transspecifična nega koja afirmiše rodni identitet, uključujući i hormonsku terapiju i blokatore puberteta, dovodi se u vezu sa 60 procenata nižim izgledima za blagu ili izraženu depresiju i 73 procenta nižim izgledima za pokušaj samoubistva tokom perioda od jedne godine nakon dobijanja nege.

trans kids lives matter
Aktivstkinja za prava trans osoba drži baner na kom miše "životi trans osoba su važni" (Stephen Zenner/SOPA Images/LightRocket via Getty)

Trans zajednica je posle ove sudske presude odahnula, i mnogi su objavili da je ova odluka „velikapobeda“ za trans decu i njihove roditelje.

Mnogi su ukazali na to da ova presuda treba da bude otrežnujuća u pogledu krhkosti trans prava u Ujedninjenom Kraljevstvu.

Jedna aktivistkinja je napisala na Tviteru: „Nikada neću zaboraviti dan kada je objavljeno da je Kira Bel na sudu dobila postupak.

„To je bilo otrežnjenje u pogledu toga koliko su stvari postale opasne. Sećam se koliko je njih reklo da ona neće pobediti na sudu. A onda je pobedila.

„Nikada ne pretpostavljate ishod sudskog procesa.

„Ona je sada izgubila pravo na žalbu. Ali posledica svega ovoga je da klinika za pitanja roda pri NHS-u nikoga nije poslala endokrinologu skoro 2 godine!

„Moramo da nastavimo da se borimo i nikada ne smemo da pretpostavimo da će ishod sudskog slučaja biti u našu korist.“

Organizacija koja se bavi trans pravima Gendered Intelligence izjavila je u saopštenju: „Oduševljeni smo što je pravda najzad zadovoljena i što je ovaj slučaj zaključen.

„Mnogo godina je ovaj slučaj korišćen kao pretnja pružanju zdravstvene nege mladim trans osobama, i odbacivanjem ovog slučaja od strane Vrhovnog suda, jasno nam je da to ne može da se nastavi.

„Presuda Apelacionog suda iz 2021. kaže da „je prvobitan zahtev za revizijom trebalo da bude odmah odbačen“ i da pre svega „nije bilo primereno da se Viši sud tim bavi“. Sada je Vrhovni sud izjavio da ovaj slučaj nema uporišta u zakonu.“

„Ovaj slučaj je oduvek imao veze samo sa upotrebom zakona za izbacivanje zdravstvene zašite iz ruku kvalifikovanih medicinskih stručnjaka koji je pružaju.

„Nadamo se da ćemo sada moći da se koncentrišemo na hitno neophodnu rekonstrukciju usluga u vezi sa rodnim identitetom u Ujedinjenom Kraljevstvu, i izgradnji pružanja transspecifične zdravstvene zaštite na koju će nacija biti ponosna.“

Detaljno u vezi sa blokatorima puberteta u okviru transspecifične zdravstvene nege, dobrobiti i posledicama istih, možete pročitati ovde.

Prevela i priredila: MJ

Izvor