Na Trgu republike smo večeras zajedno sa Beograd Prajdom obeležili Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije.

Uz transparente, zastave i sveće, zajedno s okupljenima ukazali smo na visok broj trans i rodno različitih osoba koje su u poslednjih godinu dana ubijene zbog transfobije širom sveta. Takođe smo skrenuli i pažnju na diskriminaciju i nasilje s kojom se trans i rodno različite osobe u Srbiji svakodnevno suočavaju  i izrazili protest zbog toga. 

Skup je protekao relativno mirno.

Instagram lajv Beograd prajda možete pogledati ovde.

Prema Izveštaju o monitoringu ubistava trans osoba za proteklih godinu dana, 375 trans i rodno različitih osoba je ubijeno, što je 7% više u odnosu na izveštaj iz 2020, 96% ubijenih širom sveta bile su trans žene ili trans feminine osobe, a 58% ubijenih trans osoba čije je zanimanje poznato bile su seks radnice/i. Takođe, 43% trans osoba ubijenih u Evropi bili su migrantkinje/i, a prosek godina ubijenih trans osoba je 30.

Stigma i diskriminacija trans i rodno različitih osoba je stvaran i veliki problem širom sveta, i one su deo strukturnog i tekućeg ciklusa opresije koji nam oduzima naša osnovna ljudska prava. Trans i rodno različite osobe žrtve su zastrašujuće mržnje, nasilja, uključujući i iznude, fizičke i seksualne napade i ubistva. U većini zemalja, podaci o ubijenim trans i rodno različitim osobama ne vode se sistematski i nemoguće je proceniti pravi i precizan broj slučajeva.

Trans osobe u Srbiji su i dalje izložene situacijama diskriminacije, nasilja i transfobičnog nasilja, uključujući verbalno i fizičko nasilje, kao i oblike institucionalnog nasilja. U poslednjih godinu dana posebno trans i rodno različite osobe kod nas postaju meta orkestriranih onlajn hajki određenih grupa koje poriču njihovo postojanje, iznose neistine o njima i kreiraju atmosferu linča.

Geten, kroz našu revidiranu verziju Zakona o rodnom identitetu, zahteva potpunu depsihopatologizaciju trans i rodno različitih identiteta - ukidanje uslovljavanja trans osoba medicinskim tj. psihijatrijskim pregledima i hormonskom terapijom. Borimo se za promenu u kojoj ćemo se razvijati i rasti, a ne samo preživljavati! 

Priredila: MJ