DAN SEĆANJA NA ŽRTVE TRANSFOBIJE 2021

Povodom obeležavanja 23. Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije (TDoR), koji se održava 20. novembra[1], tim Transrespect versus Transphobia Worldwide (TvT) objavljuje kao i svake godine ažurirani izveštaj o monitoringu ubistava trans osoba (Trans Murder Monitoring report, TMM) i najnovije podatke za poslednju godinu[2].

Godina 2021. pokazala se kao nalošija godina za trans i rodno različite osobe još od početka prikupljanja podataka, sa 375 zabeleženih ubistava između 1. oktobra 2020. i 30. septembra 2021. Ovaj broj ukazuje na skok od 7% u odnosu na ažurirane podatke iz 2020; prošle godine je takođe zabeležen skok od 6% u odnosu na podatke iz 2019. godine. Brazil i dalje ostaje zemlja u kojoj je zabeležen najveći broj ubistava (125), potom Meksiko (65) i Sjedinjene Države (53). Ovi podaci ukazuju na ukupan broj od 4042 zabeleženih slučajeva ubistva trans i rodno različitih osoba u periodu između 1. januara 2008. i 30. septembra 2021.

Podaci za poslednjih godinu dana pokazuju:

  • 375 trans i rodno različitih osoba je ubijeno, što je 7% više u odnosu na izveštaj iz 2020;
  • Po prvi put su zabeleženi slučajevi ubistava trans i rodno različitih osoba u Grčkoj, Kazahstanu i Malaviju;
  • 96% ubijenih širom sveta bile su trans žene ili trans feminine osobe;
  • 58% ubijenih trans osoba čije je zanimanje poznato bile su seks radnice/i;
  • Ubistva trans osoba u Sjedinjenim Državama su se udvostručila i odnosu na prošlu godinu; Osobe nebele boje puti čine 89% od 53 trans osobe ubijene u SAD;
  • 43% trans osoba ubijenih u Evropi bili su migrantkinje/i;
  • 70% od svih zabeleženih ubistava desilo se u Centralnoj i Južnoj Americi; 33% u Brazilu;
  • 36% ubistava desilo se na ulici, a 24% u domu osobe koja je ubijena;
  • Prosek godina ubijenih trans osoba je 30; najmlađa ubijena osoba imala je 13 godina, a najstarija 68 godina.

Prikupljeni podaci pokazuju alarmantan trend postepenog povećanja stope ubistava trans i rodno različitih osoba na godišnjem nivou između 2008. i 2021. godine, kao i intersekciju mizognije, rasizma, ksenofobije i mržnje prema seks radnicama, gde su većina žrtava trans crnkinje i migrantkinje nebele boje puti, kao i trans seks radnice. Međutim, ove brojke nisu definitivne i predstavljaju tek početak uvida u realnost trans i rodno različitih osoba. Veći deo podataka prikuplja se u zemljama s utvrđenim mrežama trans i LGBTIQ organizacija koje sprovode monitoring. Zato što se podaci ne prikupljaju sistematski u većini zemalja, kao i zbog stalnog pogrešnog pripisivanja roda od strane porodica, vlasti i medija, nije moguće precizno utvrditi broj neprijavljenih slučajeva.

Za više informacija o TvT projektu, možete se obratiti koordinatoru za medije, Lukasu Beredu, na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

#####

Stigma i diskriminacija trans i rodno različitih osoba je stvaran i veliki problem širom sveta, i one su deo strukturnog i tekućeg ciklusa opresije koji nam oduzima naša osnovna ljudska prava. Trans i rodno različite osobe žrtve su zastrašujuće mržnje, nasilja, uključujući i iznude, fizičke i seksualne napade i ubistva. U većini zemalja, podaci o ubijenim trans i rodno različitim osobama ne vode se sistematski i nemoguće je proceniti pravi i precizan broj slučajeva.

Trans osobe u Srbiji su i dalje izložene situacijama diskriminacije, nasilja i transfobičnog nasilja, uključujući verbalno i fizičko nasilje, kao i oblike institucionalnog nasilja. U poslednjih godinu dana posebno trans i rodno različite osobe kod nas postaju meta orkestriranih onlajn hajki određenih grupa koje poriču njihovo postojanje, iznose neistine o njima i kreiraju atmosferu linča.

Geten, kroz našu revidiranu verziju Zakona o rodnom identitetu, zahteva potpunu depsihopatologizaciju trans i rodno različitih identiteta - ukidanje uslovljavanja trans osoba medicinskim tj. psihijatrijskim pregledima i hormonskom terapijom. Borimo se za promenu u kojoj ćemo se razvijati i rasti, a ne samo preživljavati.

Napomene:

[1] Od 1999. godine, ovaj dan kada se sećamo trans rodno različitih osoba koje su bile žrtve ubistva, obeležava se svakog novembra. Obeležavanjem ovog dana podiže se svest javnosti o zločinu iz mržnje nad trans i rodno različitim osobama, obezbeđuje se prostor za izražavanje žalosti i odaje počast životima ubijenih trans osoba kako ne bi bile zaboravljene. Obeležavanje dana sećanja na žrtve transfobije počelo je u SAD, ali se danas ovaj dan obeležava u mnogim delovima sveta. Do sada su dešavanja kojim se obeležava ovaj dan održana u više od 180 gradova u više od 20 zemalja Severne Amerike, Evrope, Azije, Afrike i Okeanije.

[2] Projekat The Trans Murder Monitoring (Projekat monitoringa slučajeva ubistava trans osoba, TMM), započet je aprila 2009, i kroz njega se sistematski prate, sakupljaju i analiziraju izveštaji o prijavljenim slučajevima ubistava trans osoba širom sveta. Nove podaci u vezi sa rezultatima prvi put objavljenim jula 2009, objavljuju se na vebsajtu projekta Transrespect versus Transphobia Worldwide, dvaput godišnje u formi tabela, lista imena i mapa.

Prevela i priredila: M. Jeremić

Izvor