Belgija: nebinarne osobe će biti pravno priznate, obećava zamenica premijera - Geten

Belgija će zakonski priznati osobe koje se rodno ne određuju, tj. odbacuju koncept rodne binarnosti, potvrdila je zamenica premijera Petra De Suter.

De Sutter, iz partije Zelenih koja je imenovana na tu poziciju prošlog oktorbra, najstarija je transrodna političarka u Evropi i prva trans ministarka Belgije. Ona je takođe i ministarka za javnu upravu i preduzeća u koaliciji koju čini sedam partija pod vođstvom premijera Aleksandra De Kroa.

Obraćajući se na skupu parlamentarne LGBT+ mreže ove nedelje, De Suter je rekla da je postojeći zakon o rodnom identitetu „prevideo“ osobe koje se rodno ne određuju, tj. odbacuju koncept rodne binarnosti. Iz vlade De Kroa su se već izjasnili da će ispoštovati sudsku odluku prema kojoj je postojeći zakon isključiv prema osobama koje odbacuju koncept rodne binarnosti.

„Izvršićemo reviziju zakona o rodnom identitetu da bismo se posebno pozabavili situacijom u kojoj su osobe koje se rodno ne određuju,“ rekla je De Suter, u nedavnom intervjuu s Borisom Ditrihom, holandskim senatorom.

Dodala je: „Mi već imamo dobar zakon o rodnom identitetu, s izuzetkom što smo izostavili osobe koje se rodno ne određuju.“

Belgija će se pridružiti Nemačkoj i Islandu u pravnom priznanju osoba koje se rodno ne određuju u Evropi.

Većina teritorijalnih delova Australije, Indija, Nepal, Pakistan i Urugvaj pravno priznaju nebinarne rodove, uz još mnoge države, kao što su savezne države SAD-a i kanadske teritorije koje nude oznaku „X“ kao opciju u zvaničnim dokumentima za osobe koje odbacuju koncept rodne binarnosti.

Navodeći Poljsku, Mađarsku i Ujedinjeno Kraljevstvo kao mesta gde prava LGBT+ osoba trpe napade, Ditrih je ukazao na britanske restriktivne zakone o rodnom identitetu kao primer zemlje koja bi trebalo da se ugleda na Belgiju.

Tokom razgovora, Petra De Suter je takođe izdvojila konverzivnu terapiju kao važno pitanje i kao praksu koja „bi trebalo da bude zabranjena“. Godine 2018, britanska vlada se obavezala na zabranu konverzivne terapije u svom Akcionom planu za LGBT osove – međutim skoro tri godine kasnije, nije predstavljen nikakav zakon.

De Suter je takođe rekla Ditrihu da vlada Belgije želi da „još više radi na nediskriminaciji, imamo interfederalan plan o seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu i izražavanju, i polnim karakteristikama“ što uključuje i prava interseks osoba.

Nazivajući prava interseks osoba „gorućim pitanjem“, De Suter je rekla da „[interseks osobe] predstavljaju grupu na kojoj ćemo raditi u ovoj vladi, posebno na medicinski nepotrebnim operacijama na interseks osobama“.

Prevela: MJ                                        

Izvor