Urugvaj je naparvio veliki korak ka jednakosti s nekoliko novih zakona, a trans osobe će od sada imati pravo na samoodređenje u pogledu roda, bez preduslova prethodno izvršenih hirurških zahvata.

Transrodne osobe u Urugvaju slave nakon što je Kongres ove zemlje 18. oktobra izglasao sveobuhvatan zakon kojim se regulišu prava trans osoba.

Zakon donosi niz novih prava koja će biti omogućena trans osobama.

Najvažnija promena je da će trans osobe od sada moći da se samoodrede u pogledu roda i promene ime u dokumentima bez prethodno dobijene dozvole od sudije.

Novim zakonom predviđene su i stipendije za trans osobe kako bi imale lakši pristup obrazovanju i neku vrstu prednosti kroz afirmativnu akciju odnosno pozitivnu diskriminaciju.

Ovim zakonom će takođe biti priznato i samoodređenje nebinarnih, odnosno osoba koje se rodno ne određuju.

Ovaj sveobuhvatan zakon omogućiće mesečne penzije transrodnim osobama rođenim pre 1975. godine. To je način da se obezbede reparacije trans osobama koje su bile žrtve vlade ove zemlje tokom diktature od 1973 do 1985.

Reparacije su već počele da se isplaćuju od 1. januara ove godine i važe za sve koji su rođeni/e pre 31. decembra 1975.

Novi zakon takođe obevezuje vladine agencije da zapošljavaju minimum 1 procenat transrodne populacije.

Šezdeset dva senatora od ukupno 88 glasalo je za ovaj zakon.

Nakon objave rezultata, kongresom se zaorio aplauz i povici oduševljenja.

Kolet Spineti, Nacionalna direktorka Trans kolektiva Urugvaja, za medije je izjavila: „Ne samo da ćemo biti uključeni u obrazovanje, već je ovo i pitanje permanentnosti. Zakonom će biti uspostavljen sveobuhvatan sistem zdravstvene zaštite posebno namenjene trans osobama.“

Novi zakoni na snagu stupaju odmah.

Početkom godine, grupa trans osoba se udružila sa saveznicima/ama kako bi zajedno izrazili svoju podršku reformi zakona. Na taj način je rođen pokret Ley Trans YA (Trans zakon odmah!).

Obe grupe su snimile kratak video u kom su poručile: „Podržavamo ovaj zakon koji štiti trans osobe!“

Avgusta prošle godine transserbia.org izveštava o pozitivnim promenama u Urugvaju koje su počele najavom isplate odštete trans osobama rođenim pre 1975. Tu se takođe možete podrobnije upoznati sa stanjem prava trans i LGB osoba u Urugvaju, uključujući i pravo na brak.

Prevela: MJ

Izvor: Trans people in Uruguay can now self-identify their gender, without surgery