Nemačka je u potpunosti zabranila traumatizujuću konverzivnu terapiju za osobe mlađe od 18 godina, i uvela kazne za primenu iste kod odraslih, dajući na ovaj način primer Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama.

U četvrtak uveče, 7. maja, nemački Bundestag je doneo zakon kojim se u potpunosti zabranjuje bilo koja vrsta takozvane „terapije“ koja za cilj ima da promeni seksualnu orijentaciju maloletnika, a za ovo krivično delo predviđena je zatvorska kazna u trajanju do godine dana.

Nemački ministar zdravlja iz konzervativne partije, Jens Špan, naglašava: „Homoseksualnost nije bolest. Stoga je i termin terapija pogrešan.“

Konverzivna terapija za odrasle će u Nemačkoj takođe biti zabranjena, ukoliko se osoba istoj podvrgava bez pristanka, putem prinude, pretnji i obmane. Bilo koje reklamiranje ove raskrinkane i traumatizujuće prakse je takođe zabranjeno.

Dokazano je da pokušaji da se promeni seksualna orijentacija ili rodni identitet osobe imaju ozbiljan poguban uticaj na mentalno zdravlje LGBT+ osoba, da uvećavaju anksioznost, depresiju i suicidalne misli.

Istraživanje sprovedeno prošle godine u Velikoj Britaniji pokazalo je da je jedna od pet osoba koje su bile podvrgnute konverzivnoj terapiji pokušala da izvrši samoubistvo.

Drugo istraživanje objavljeno 2019 pokazalo je da „transrodne osobe koje su bile izložene konverzivnim metodama u bilo kom trenutku tokom života imaju više nego duplo izgleda da će pokušati da izvrše samoubistvo, u poređenju s onima koji nikada nisu prošli kroz napore stručnjaka da preobrate njihov rodni identitet.“

Prema pisanju Rojtersa, ministar zdravlja Špan, koji je najistureniji političar Hriščansko-demokratske unije, izjavio je u četvrtak: „Želim ozbiljnu zabranu. Mladi bivaju primorani da se podvrgnu konverzvnoj terapiji, tako da je veoma važno da imaju podršku u ovom zakonu: jasan znak da država ne želi da dopusti da se takve stvari dešavaju.“

Međutim, ova zabrana ne ide dovoljno daleko prema nekim političkim partijama u Nemačkoj. Stranka Zelenih pozvala je da potpuna zabrana konverzivne terapije pokrije i mlade osobe do 26 godina starosti.

germany parliament third gender

Oni izjavljuju: „Samo će maloletna lica biti zaštićena od ovog po život opasnog šarlatanstva.

„Smatramo da je i mladim ljudima između 18 i 26 godina starosti potrebna slična zaštita, jer je to dokazano kroz iskustva autovanja i zavisnosti mladih od njihovih porodica.“

I dok bi nemačka zabrana konverzivne terapije mogla otići dalje, ona je dobar primer za Sjedinjene Države i Veliku Britaniju - dok su mnoge američke savezne države zabranile ovu praksu, tačnije njih 19 (u Evropi je Malta učila isto 2016), u SAD ne postoji zabrana konverzivne terapije na federalnom nivou. Takođe, iako su sve velike britanske zdravstvene organizacije osudile ovu praksu i označile je štetnom pseudonaukom, u Velikoj Britaniji i dalje ne postoji zakon o zabrani praktikovanja konverzivne terapije.

Prevela i priredila: MJ

Izvor