Malta je u ponedeljak nastavila sa sjajnom praksom kojom čuva ljudska prava LGBTI osoba i na taj način pokazala da je i dalje korak ispred svih kada su u pitanju prava trans osoba.

Amandmanima na zakon o Rodnom identitetu, rodnom izražavanju i polnim karakteristikama iz 2015. depatologizuju se trans identiteti, uzimaju se u obzir potrebe mladih trans osoba, kao i potrebe trans osoba na izdržavanju zatvorskih kazni.

Još jednim zakonom koji je izglasan u ponedeljak uveče zabranjuje se konverzijska terapija za LGBTI osobe.

TGEU poziva maltešku vladu da omogući da se ovaj simbolični gest takođe uvede i prenese i na kvalitet zdravstvene zaštite za trans osobe, i dodaju da je zabrana depatologizacije i konverzijske terapije od izuzetne važnosti.

Mina Tolu, iz organizacije TGEU kaže, „Ovo nema veze samo sa zakonima. I trans zajednica Malte stavlja svima do znanja da je sledeći korak pristup adekvatnoj, prisupačnoj i visokokvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti za trans osobe ove zemlje. Trenutno specifična zdravstvena zaštita za trans osobe nije dostupna u zdravstvenom sistemu zemlje i to se može negativno odraziti na zdravlje i dobrobit trans osoba.“

Zakoni doneti u ponedeljak nazvani su Pravni akt kojim se poboljšava Zakon o rodnom identitetu, rodnom izražavanju i polnim karakteristikama i Pravni akt o seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu i rodnom izražavanju.

Prevod: MJ

Izvor: Bills approved tonight ban conversion therapy and the pathologisation of trans identities