SLUŠAJTE: Džek Halberstam, Trans* feminizam - Geten

Treći program Radio Beograda je od srede, 30. marta, do petka, 1. aprila, u okviru ciklusa Imaginarna edicija emitovao prevod šestog poglavlja Halberstamove knjige „Trans*: Kratak i otkačen prikaz rodne varijabilnosti”, koji se bavi pitanjem odnosa između trans teorije i feminizma. Knjigu je 2018. godine objavio Kalifornijski univerzitet u Los Anđelesu.

U ovom eseju Halberstam prati višedecenijske tenzije između trans* teorije i feminizma, ali, takođe, nastoji da ponudi kompleksniju sliku njihovog odnosa. Anti-trans* raspoloženje u okvirima feminizma iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka najglasnije je izraženo u knjizi Transseksualna imperija (1979), autorke Dženis Rejmond. Reč je o izuzetno transfobičnom delu, prepunom optužbi na račun transeksualnih žena koje, navodno, upadaju u „ženske" prostore i naseljavaju ih. Prema njenom razumevanju, transeksualne žene doslovno napadaju, čak „siluju", žene koje su rođene-kao-žene. S druge strane, ona ih paradoksalno okrivljuje za saučesništvo s patrijarhatom u proizvodnji i konsolidaciji konvencionalne ženstvenosti. Ova antipatija između nekih feministkinja drugog talasa i transeksualnih žena u velikoj je meri do danas ostala povod za međusobno sumnjičenje i još uvek predstavlja kamen spoticanja za izgradnju koalicije između transrodnih i feminističkih aktivističkih grupa. 

Međutim, prema Halberstamovom mišljenju, osećanja koja je Dženis Rejmond izrazila u svojoj knjizi bila su reprezentativna samo za prilično malobrojnu, premda izuzetno glasnu i moćnu grupu žena, dok mnoge druge, uključujući čak i radikalne feministkinje kao što je Andrea Dvorkin, nisu na trans* žene gledale kao na neprijatelje. U prilog takvom mišljenju Halberstam navodi podatke do kojih je došao pregledanjem arhiva američkih ženskih časopisa iz tog perioda, poput Echo of Sappho, u kojima se često mogu pronaći članci koji se afirmativno odnose prema trans* iskustvima. Umesto da zauzimaju jedinstvenu poziciju feminističke transfobije, takvi tekstovi nas opominju da su različite feministkinje u raznim periodima živo raspravljale i diskutovale o transeksualnosti, ispitujući je, prihvatajući ili odbijajući. I dok je akademski feministički diskurs belih žena naizgled bio posvećen borbi protiv transeksualaca i njihovom držanju podalje od „ženskih prostora", neki drugi diskursi tretirala su trans* osobe kao neizbežan deo ženskih zajednica.

Tekst je s engleskog prevela Milica Jeremić, čita Aleksandar Božović, a urednik je Predrag Šarčević.

Tekst možete poslušati ovde.

Izvor