Polovinom novembra, iznenađujućim potezom u trenutku kada su se svi pribojavali napada vlade na LGBT+ osobe i zajednicu, Kina je otvorila svoju prvu kliniku za pitanja roda za trans mlade.

Ova multidisciplinarna klinika smeštena je u Dečjoj bolnici Univerziteta Fudan u Šangaju, i cilj joj je pružanje nege trans deci, prema navodima veb sajta Global tajms.

Na sajtu javljaju da će klinika, koja ima odeljenja za psihologiju, urologiju, endokrinologiju i genetiku, služiti „kao most između transrodne dece, roditelja, lekara i različitih delova društva.“

Iz Dečje bolnice Univerziteta Fudan kažu da oni već imaju pacijente, i kao primer navode tinejdžera koji je, s početkom puberteta, počeo da pati od anksioznosti i depreseije, i shvatio je da je trans osoba.

I dok su njegovi roditelji pokušali da „odbace tu ideju kao nešto što je umislila“, tinejdžer je primljen su u bolnicu na pregled, gde su kliničari potvrdili njegov trans identitet.

U bolnici su radili na poboljšanju raspoloženja tinejdžera i njegovom mentalnom zdravlju i prepisali mu terapiju za zaustavljanje menstruacije, što je pomoglo kod osećanja disforije, istovremeno mu stavljajući do znanja da su mu opcije otvorene kada su u pitanju dalje medicinske intervencije kasnije tokom života.

Istraživanjem iz 2019, utvrđene su veće stope anksioznosti i depresije kod trans učenika/ca u odnosu na njihove cisrodne vršnjake u Kini, što je takođe slučaj u većem delu sveta, javlja Global tajms, glasilo Komunističke partije Kine.

Ukoliko ne dobiju podršku, prema publikaciji, „osobe mogu imati problema u školi i sa društvenim prilagođavanjem, a može doći i do sukoba između članova porodice, ili neobjašnjenog samopovređivanja, pa čak i suicidnih misli.“

Prema izveštaju odbora za popis stanovništva iz 2013, u Kini ima oko četiri miliona transrodnih osoba, međutim, transrodnost se tamo još uvek smatra psihičkim poremećajem.

Da bi im rodni identitet bio priznat, od trans osoba u Kini se zahteva da se podvrgnu operaciji, budu stariji od 20 godina, da nisu udate/oženjene i da prethodno dobiju dozvolu od svojih porodica.

LGBT+ aktivisti/kinje iznenađeni i srećni otvaranjem klinike u Šangaju

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju u Kini po pitanju prava LGBT+ osoba, otvaranje klinike za pitanja roda u Šangaju mnoge je iznenadilo.

Šin Jing, direktorka organizacije LGBT Centar iz Pekinga, izjavila je: „Ovo je definitivno dobar znak… veoma je važno imati klinike za pitanja roda koje su usmerene na decu i tinejdžere, jer mnoge trans osobe razvijaju svest o svom rodu još u detinjstvu.“

Poslednjih meseci, javili su se strahovi da će se vlada obrušiti na LGBT+ osobe i zajednicu u Kini, nakon navoda o medijskim zabranama i cenzuri na društevnim medijima.

Vlada insistira da emiteri moraju isključivo da „promovišu odličnu kinesku tradicionalnu kulturu“ proterivanjem feminiziranih muškaraca „seka persi“ sa televizije, i objavljuje da video igre u kojima ima istopolnih parova ili odnosa neće biti dopuštene.

Takođe su zabeleženi izveštaji o tome da društevni mediji u Kini brišu i ukidaju LGBT+ naloge na svojim platformama.

LGBT+ aktivizam takođe trpi. Prošle godine je Šangajski prajd, najstarija LGBT+ prajd manifestacija, iznenada otkazan, bez objašnjenja, iako je održavan svake godine već deceniju.

Početkom novembra je jedna veća aktivistička LGBT+ organizacija, poznata po pravnim borbama koje je vodila u ime kvir osoba u Kini, takođe zatvorena bez objašnjenja.

Prevela: MJ

Izvor  

Transrodnost

 • Život roditelja trans dece u Srbiji +

  Život roditelja trans dece u Srbiji Brana, Tatjana i Mina* rodile su tri ćerke, ali Brana i Tatjana su sada mame dečaka. Njihovi sinovi tinejdžeri postepeno prolaze tranziciju, prilagođavanje pola rodnom identitetu muškaraca - modernim rečnikom oni Opširnije...
 • SLUŠAJTE: Džek Halberstam, Trans* feminizam +

  SLUŠAJTE: Džek Halberstam, Trans* feminizam Treći program Radio Beograda je od srede, 30. marta, do petka, 1. aprila, u okviru ciklusa Imaginarna edicija emitovao prevod šestog poglavlja Halberstamove knjige „Trans*: Kratak i otkačen prikaz rodne Opširnije...
 • SLUŠAJTE: Džek Halberstam Trans* – o važnosti imenovanja +

  SLUŠAJTE: Džek Halberstam Trans* – o važnosti imenovanja Povodom Međunarodnog dana vidljivosti trans osoba, Treći program Radio Beograda emotovao je krajem marta, u okviru ciklusa Imaginarna edicija dva poglavlja iz knjige „Trans*: Kratak i otkačen prikaz rodne varijabilnosti”, Opširnije...
 • SAD: Trans žena bi mogla biti prva zatvorenica koja će operativnim putem prilagoditi svoje telo rodnom identitetu +

  SAD: Trans žena bi mogla biti prva zatvorenica koja će operativnim putem prilagoditi svoje telo rodnom identitetu Jedna trans žena koja je trenutno na odsluženju kazne u federalnom zakonu u Teksasu mogla bi postati prva Amerikanka kojoj će biti omogućeno da se podvrgne operaciji prilagođavanja tela rodnom Opširnije...
 • Kina: otvorena prva klinika za trans mlade +

  Kina: otvorena prva klinika za trans mlade Polovinom novembra, iznenađujućim potezom u trenutku kada su se svi pribojavali napada vlade na LGBT+ osobe i zajednicu, Kina je otvorila svoju prvu kliniku za pitanja roda za trans mlade. Opširnije...
 • 1