Ovo se upravo dogodilo Aleksandri – vakcinisala se dok je još uvek imala stara dokumenta koja su glasila na staro ime, i sada ne može da dokaže da je primila vakcinu, niti da dobije potvrdu o izvršenoj vakcinaciji.

Aleksandra, koja je do nedavno bila Vladimir, verovatno je jedina osoba u Srbiji koja se vakcinisala protiv korona virusa, a koja ne može da dobije digitalni zeleni sertifikat, niti da ostvari sve beneficije na koje imaju pravo imunizovani protiv kovid 19. Zašto? Zato što je nakon druge doze promenila lične podatke u dokumentima, dobila novo ime i oznaku za rod, novi jedinstveni matični broj, i to sve u skladu sa protokolom za operaciju prilagođavanja tela rodnom identitetu koja je tek čeka.

Ona je primila prvu dozu kineske Sinofam vakcine 26. februara, a drugu 19. marta ove godine, kada joj je pod starim imenom izdata potvrda o izvršenoj vakcinaciji. S obzirom na to da je više od godinu dana na hormonskoj terapiji zbog procesa tranzicije, stekla je pravo da u matičnim knjigama promeni oznaku za pol, što je i uradila.

Tridesetog marta rešenjem Odeljenja za opštu upravu Opštine Ljig, Aleksandra je dobila nova dokumenta, i tad počinju njeni problemi.

Novi lični podaci, novi JMBG

Dobila je novi matični broj, i u skladu sa tim potvrda o vakcinaciji, koja je bila na njeno staro ime, više ne važi. Ne može da dobije digitalni zeleni sertifikat, nije ostvarila pravo na novčanu pomoć vakcinisanima, a neće imati ni sve ostale beneficije.

- Kada sam 19. marta primila drugu dozu, papiri su mi bili na muško ime. Posle sam promenila sva dokumenta - ličnu kartu, pasoš i dobila novi matični broj. Imam potvrdu da sam vakcinisana, ali na staro, muško ime. Išla sam u Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ da mi zamene potvrdu na novo ime ali, nažalost, nemaju rešenje, zbog matičnog broja - priča Aleksandra za Telegraf.rs.

Aleksandra je nedavno napunila 48 godina. Da nešto nije u redu s njenim rodnim identitetom, osetila je još za vreme puberteta.

- Dakle, nisam još uvek imala operaciju prilagođavanja tela rodnom identitetu, ali dobila sam nova dokumenta jer, posle godinu dana od primene hormonske terapije, imam pravo na promenu dokumenata. Hirurška intervencija prilagođavanja tela rodnom identitetu mi tek predstoji - kaže ona.

U rešenju Gradske uprave, u koje je Telegraf.rs imao uvid, između ostalog se, zaista navodi da je „na osnovu potvrde o promeni pola izdate od Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije utvrđeno da se Aleksandra nalazi na hormonskoj terapiji unazad godinu dana čime stiče zakonska prava za promenu ličnih podataka“.

Na pitanje novinarke zašto je požurila sa dokumentima odnosno promenom ličnih podataka, kaže da je želela da ide na more kao devojka, kao žensko.

U Institutu „Batut“ na pitanje Telegrafa.rs, postoji li način da sistem ovakve osobe prepozna, i da Aleksandra dobije novu potvrdu o vakcinaciji, objašnjavaju da je moguće menjati podatke samo uz dostavu zahteva za izmenu i dostavu relevantne dokumentacije.

Potvrda o vakcinaciji

- Rukovalac podacima ne može samoinicijativno da menja podatke u bazi, dakle izdaće se sertifikat pod imenom i sa podacima osobe u vreme kada je vakcinisana. Moguće je menjati podatke uz dostavu zahteva za izmenu i dostavu relevantne dokumentacije.

- U svakom slučaju mora se obavestiti i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Republički fond za zdravstveno osiguranje, koji pružaju tehničku podršku Informacionom i sistemu covid 19 - kažu u Instutu „Batut“.

I u GETEN-u, Centru koji se bavi pravima transrodnih osoba, kažu da bi Aleksandra trebalo da ode u Kancelariju za informacione tehnologije i elektronsku upravu, obavesti ih o promeni pola i priloži svu dokumentaciju koju poseduje u vezi sa tim, te da joj oni po zakonu moraju izdati novu potvrdu o izvršenoj vakcinaciji, u skladu sa novim ličnim dokumentima.

- To je po Zakonu o matičnim knjigama i Pravilniku o načinu izdavanja i obrascu potvrde nadležne zdravstvene ustanove o promeni pola. Nismo imali do sada ovakav slučaj. Zakon o matičnim knjigama ima i podzakonski akt, ali, nažalost, nisu sprovedeni trenizi sa zaposlenima u lokalnim samoupravama, pa nisu upućeni u to kako da primene zakon i podzakonski akt. Suština je da Aleksandra ima sva prava da dobije dokument pod novim imenom - kažu za Telegraf.rs predstavnice GETEN-a.

Šta kaže Zakon o matičnim knjigama

Operacija prilagođavanja tela rodnom identitetu u Srbiji se od 2011. godine vrši delimično o trošku zdravstvenog osiguranja (65 posto je pokriveno zdravstvenim osiguranjem, ostatak pokriva trans osoba), a godišnje to učini 5 do 8 osoba.

Kada je reč o promeni oznake za pol u matičnim knjigama, u Srbiji je ona moguća od 1. januara 2019. godine, kada je počela primena Zakona o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, ali samo na osnovu potvrde zdravstvene ustanove o sprovedenoj hormonskoj terapiji i obavljenim psihijatrijskim konsultacijama, s tim da hirurška intervencija promene pola od tada više nije uslov za dobijanje novih dokumenata.

Po tom zakonu, u matičnu knjigu rođenih, drugi pol i ime, transrodne osobe upisuju posle najmanje godinu dana hormonske terapije i psihijatrijskih konsultacija. Kada dođe do momenta da, recimo trans osoba ide od muškog ka ženskom (MtF), upisuje se pod novim ženskim imenom, novom oznakom za pol i novim matičnim brojem. Sa novom ličnom kartom i medicinskom dokumentacijom se onda obrati MUP-u na opštini u kojoj živi.

Dešava se međutim, kao i u slučaju Aleksandre, da osobe koje su dobile nova dokumenta, imaju problem da izvade nova školska svedočanstva. U tom slučaju bi se trebalo obratiti Povereniku zaštitu ravnopravnosti.

Izvor

Prilagodila: MJ

Transrodnost

 • DŽUDIT BATLER: 31 godina „Nevolje s rodom“ +

  DŽUDIT BATLER: 31 godina „Nevolje s rodom“ Ovo je izvorna verzija razgovora koji je Džuls Glison vodila s Džudit Batler za Gardijan. Opširnije...
 • Transrodne osobe u Srbiji po lekove na crno tržište +

  Transrodne osobe u Srbiji po lekove na crno tržište Prema istraživanju koje je 2019. godine sprovela organizacija Geten, više od 60 odsto trans osoba u Srbiji kao prioritet označava upravo rešavanje problema nestašice hormona. Opširnije...
 • Šta kada se trans osoba u procesu tranzicije vakciniše pre dobijana novih dokumenta? +

  Šta kada se trans osoba u procesu tranzicije vakciniše pre dobijana novih dokumenta? Ovo se upravo dogodilo Aleksandri – vakcinisala se dok je još uvek imala stara dokumenta koja su glasila na staro ime, i sada ne može da dokaže da je primila vakcinu, Opširnije...
 • Severna Irska: Dijagnoza rodne disforije nepotrebna za pravno priznanje roda +

  Severna Irska: Dijagnoza rodne disforije nepotrebna za pravno priznanje roda Simbolička pobeda za trans prava izvojevana je u sudskom slučaju u Severnoj Irskoj u vezi sa rodnom disforijom i medicinskim preduslovima za trans osobe propisanim Zakonom o rodnom identitetu (priznanju Opširnije...
 • Trans dizačica tegova ulazi u istoriju kao prva autovana transrodna takmičarka +

  Trans dizačica tegova ulazi u istoriju kao prva autovana transrodna takmičarka Dizačica tegova Lorel Habard ući će u istoriju kao prva autovana trans sportistkinja koja će se takmičiti na Olimpijadi u Tokiju nakon što su pravila za kvalifikaciju revidirana. Opširnije...
 • 1