Trans žena tužila državu zbog kršenja prava na penziju i dobila slučaj - Geten

Trans Britanki čiji su inicijali „MB“ uskraćeno je bilo pravo na penziju, pa se obratila Evropskom sudu pravde gde je slučaj i dobila.

Nakon desetogodišnje pravne borbe, jedna trans žena dobila je prvi slučaj te vrste protiv britanske vlade u Evropskom sudu pravde, i potvrdila svoje pravo na državnu penziju u skladu s godinama propisanim za žene.

Sud je danas doneo presudu da je britanska vlada diskriminisala ovu ženu – i na taj način potencijalno utro put trans ženama i njihovom pravu na penziju u istom starosnom dobu kao i cis ženama.

Ženi, koja je bila poznata u slučaju pod inicijalima „MB“pošto se njena anonimnost štiti, odbijeno je pravo na penziju kada je napunila 60 godina od strane Odeljenja za rad i penzije. Ovo odeljenje je tvrdilo da ona po zakonu nije žena, jer nije imala potvrdu o priznanju roda, inače dokument koji je uveden 2004. prema Zakonu o rodnom identitetu koji štiti prava trans osoba. I shodno tome, ona nije mogla da dobije penziju sve do 65. godine, što je starosna granica za muškarce.

Međutim, da bi dobile tu potvrdu, transrodne osobe koje su stupile u brak pre nego što je Britanija ozakonila istopolni brak, morale su da ponište taj brak – ili da se razvedu. Pošto je MB hrišćanka, ona je odbila da se razvede od svoje supruge, i zbog toga nije mogla da dobije potvrdu o priznanju roda zbog čega joj je i penzija bila uskraćena.

Evropski sud pravde doneo je presudu u kojoj stoji da se od trans osobe „ne može zahtevati da poništi brak u koji je stupila ili stupio pre nego što je promenila/o rod, a kako bi stekla pravo na primanje penzije“ i „da takva situacija predstavlja direktnu diskriminaciju na osnovu pola osobe.“

MB, koja sada ima 70 godina, venčala se sa suprugom 1974, počela da živi kao žena 1991, a kroz medicinsku tranziciju prošla 1995, pre nego što se prijavila za državnu penziju sa 60 godina 2008. godine.

Njeni advokati koji su radili pro bono na slučaju, izjavili su: „Presrećni smo zbog današnje presude koja opravdava odlučnost naše klijentkinje da izazove nezakonitu i diskriminatornu odluku britanske vlada koja je odbila da joj prizna promenu roda i da joj odobri državnu penziju.“

„Nakon skoro čitave decenije, ona će najzad dobiti svoju penziju i biti priznata kao žena od strane države. Ovo je mala presuda, ali njen značaj u borbi za jednakost i poštovanje je veliki.“

Ovaj slučaj bi mogao da izazove domino efekat, što bi značilo da bi druge trans žene kojima je takođe uskraćena državna penzija mogle da se pozovu na svoje pravo na penziju sa 60 godina. Inače, poznati su slučajevi još tri trans žene iz Britanije koje iz različitih razloga nemaju istu potvrdu o priznanju roda, a kojima je takođe uskraćeno pravo na penziju.

Svi ovi slučajevi su bili stavljeni na čekanje dok ne stigne ishod slučaja MB sa Evropskog suda – što znači da će oni sada biti prebačeni Vrhovnom sudu, za koji se očekuje da će se složiti s odlukom Evropskog suda.

Britanska vlada ovog leta počinje konsultacije s javnošću i zainteresovanim grupama u vezi sa procesom priznavanja roda, i prethodno je najavljeno da želi da pažljivo pregleda sistem uz pomoć kog trans osobe dobijaju zakonsko priznanje roda.

Očekuje se da će proces za koji mnoge trans osobe kažu da ume da se oduži i bude ponižavajući, a koji uključuje i medicinski odbor koji odobrava prijavu osobe bude pojednostavljen.

Nakon objavljivanja ovog članka, predstavnik za javnost Odeljenja za rad i penzije izjavio je: „Pažljivo razmatramo implikacije presude Evropskog suda pravde i sačekaćemo odluku Vrhovnog suda.“

Prevod: MJ
zvor: This Trans Woman Took The Government To Court Over Her Pension Rights And Won