hormoniKoji lekovi se koriste u FTM hormonskoj terapiji?

Testosteron (ponekad se naziva „T“) je glavni hormon odgovoran za stvaranje „muških“ fizičkih karakteristika, i obično se koristi za hormonsku „maskulinizaciju“ kod FTM. Testosteron direktno utiče na tkiva u telu (npr. stimuliše rast klitorisa), a takođe indirektno tako što potiskuje produkciju estrogena. Ukoliko menstrualni ciklus ne prestane nakon tri meseca uzimanja testosterona, na svaka tri meseca se mogu uzimati injekcije vrste progestagena (derivata progesterona) dok testosteron ne počne da „radi“.

FTM koji imaju sindrom neosetljivosti na androgene (androgen insensitivity syndrome – AIS) neće imati efekte od uzimanja testosterona. Kod AIS, telesni receptori ne reaguju na testosteron (bilo da ga telo luči, ili uz spoljašnju upotrebu). Kod osoba sa AIS, i dalje se mogu sprovesti operacija uklanjanja grudi i genitalna hirurgija.

Testosteron se može uzimati na različite načine:

 • Injekcijom (intramuskularna upotreba)
 • Krem/gel ili pod/kožni flasteri (transdermalna upotreba)
 • Pilulama (oralna upotreba) - za sada nedostupno u Srbiji.

Način uzimanja testosterona utiče na to koliko brzo se promene odvijaju. Transdermalna upotreba (flasteri, krem ili gel) dovodi do istog stepena "maskulinizacije" kao injekcije testosterona, ali transdermalnom testosteronu treba malo više vremena da dovede do prestanka menstrualnog ciklusa i stimulacije rasta brade/dlaka. Oralni testosteron je najmanje efektivan pri zaustavljanju menstruacije, pa se ređe koristi. Dnevna doza transdermalnog testosterona omogućava postojan nivo testosterona u krvi. Kod uzimanja injekcija, dolazi do vrhunca odmah nakon uzimanja, i dolazi do pada nivoa pred kraj ciklusa što može dovesti do povećanja nus-pojava pri kraju injekcionog ciklusa (npr. agresivnost na vrhuncu nivoa testosterona u krvi i zamor/razdražljivost kada nivo testosterona opadne). Ove pojave se mogu smanjiti injekcijama jednom nedeljno, umesto na svake dve nedelje, ili prelaskom na transdermalni ili oralni testosteron.       

Koja je uobičajena doza?

Klinički protokoli testosteronske terapije prilično variraju. Ne postoji jedan ispravan tip ili univerzalna doza. Odluka o tome se donosi na osnovu zdravstvenog stanja (svaki tip donosi različite rizike i kontraindikacije), dostupnosti različitih tipova testosterona, kao i finansijskih mogućnosti. Takođe, dosta toga zavisi od načina na koje telo reaguje na samom početku uzimanja testosterona - svako telo je drugačije i ponekad ljudi imaju negativne reakcije na određene tipove ili hemijske sastave.

Prava doza ili tip testosterona zavisi od osobe do osobe. Preporučuje se razgovor o prednostima i manama različitih opcija sa endokrinologom koji ima iskustvo rada sa trans osobama. Ukoliko imate nedoumica u vezi uzimanja testosterona, neželjenih dejstava, cena, zdravstvenih rizika i slično, razgovarajte o tome sa lekarom. Prilikom planiranja hormonske terapije jako je važno uzeti u obzir sopstvene potrebe i zabrinutost.
Ukoliko imate hroničnih zdravstvenih problema ili ste u riziku od specifičnih neželjenih dejstava ili su vam odstranjeni jajnici, endokrinolog najpre može prepisati manju dozu.     

Svaka osoba je različita kada se radi o tome kako telo absorbuje, prerađuje i reaguje na polne hormone. Neke osobe se menjaju više od drugih, kod nekih se promene odvijaju brže od drugih. Uzimanje veće doze od prepisane, ili uzimanje dodatnih vrsta steroida pored testosterona nije dobar način da se ubrzaju promene. Uzimanje većih doza zapravo može usporiti promene koje želite: višak testosterona u telu može biti konvertovan u estrogen pomoću enzima koji se zove aromataz. Uzimanje većih doza od prepisane značajno povećava rizik po vaše zdravlje. Ukoliko smatrate da je vaša doza preniska, razgovarajte sa endokrinologom o različitim opcijama. Umesto uzimanja veće doze, mnogo je bolje pokušati sa različitim tipovima hormona ili njihovim kombinovanjem.

Ukoliko su vaši jajnici uklonjeni vaše telo će proizvoditi mnogo manje količine estrogena, pa je uobičajeno da se i doze testosterona tada smanjuju. Ipak, radi očuvanja jačine kostiju, trebalo bi da uzimate testosteron ili druge vrste lekova do kraja života. Vaš lekar vam takođe može preporučiti dodatno uzimanje kalcijuma ili vitamina D radi zaštite kostiju.    

Tipovi testosterona koji se najčešće koriste

Intramuskularna injekcija
Ime leka: Testosteron depo 250mg

Uobičajena početna doza: 50-80mg na svake dve nedelje (ili 25-40mg svake nedelje). Postepeno se povećava svakog meseca dok nivo testosterona u krvi ne dostigne prosečan "muški" nivo ili dok ne dođe do vidljivih promena. Tipična doza za održavanje je 100-200m svake dve nedelje (ili 50-100m svake nedelje).

Dobre strane: Promene se odvijaju brzo. Mnogo jevtinije od gela i flastera.

Loše strane: Kolebajuće doze tokom injekcijskog ciklusa znače da su efekti ekstremniji na početku i kraju ciklusa.

Gel ili flaster
Ime leka: Andractim Testosterone (DHT) gel , Nebido (flaster)

Uobičajena početna doza: ukoliko nema fizičkih ili mentalnih smetnji; počinje se sa 5-10g dnevno. Ukoliko postoje psihijatrijski ili drugi zdravstveni problemi, početi sa 2.5g dnevno.

Dobre strane: Stabilnije dnevne doze - manje uspona i padova nego kod injekcija.

Loše strane: U početku je potrebno više vremena da bi došlo do promena. Mnogo skuplje od injekcija.

Ukoliko su vaši jajnici uklonjeni vaše doze će se smanjiti najmanje za 50%.

Napomena: Binarni termini: „muško“, „žensko“, „muškost“, „ženstvenost“ ne odražavaju raznovrsnost tela i identiteta trans osoba. Ipak, za razumevanje delovanja hormona za trans ljude je korisno znati kako testosteron funkcioniše u „tipičnim“ (ne-trans, ne-interseks) muškim telima, i kako estrogen i progesteron funkcionišu u „tipičnim“ ženskim telima. Ove kategorije držimo pod navodnicima radi naglašavanja da su to veštački i nepotpuni koncepti. 

Prevod: Majda Puača

Posetite chat server našeg vebsajta, mesto za LGBTIQA razgovore

Hormonska terapija

 • Biti „na hormonima“, operisati se, i šta to znači za transrodnu osobu +

  Biti „na hormonima“, operisati se, i šta to znači za transrodnu osobu Pročitajte odličan tekst Matije Stefanovića za portal Telegraf.rs o aspektima tranzicije kroz koju trans osobe prolaze i o različitim načinima prolaženja kroz istu.  Tekst je napisan u sklopu kampanje “Da Opširnije...
 • NOVA STUDIJA: Blokatori puberteta značajno snižavaju rizik od samoubistva kod trans mladih +

  NOVA STUDIJA: Blokatori puberteta značajno snižavaju rizik od samoubistva kod trans mladih Kod mladih trans osoba koje imaju pristup transspecifičnoj zdravstvenoj nezi, rizik od depresije ili pokušaja samoubistva je značajno niži, prema nalazima najnovijeg istraživanja. Opširnije...
 • Prva transrodna žena koja može da doji svoju bebu +

  Prva transrodna žena koja može da doji svoju bebu Tridesetogodišnja transrodna žena postala je prva zvanično zabeležena trans žena koja može da doji. Opširnije...
 • Kako će sledeća generacija lekara tretirati trans osobe +

  Kako će sledeća generacija lekara tretirati trans osobe Tekst se bavi pitanjem pristupačnosti zdravstvene nege za trans osobe u SAD i istraživanjima koja pokazuju da mladi lekari/ke žele da se obrazuju u ovoj oblasti medicine. Opširnije...
 • Transgenetičke biljke duvana: novi način za uzgajanje polnih hormona kod kuće +

  Transrodne osobe bi uskoro mogle imati DIY suplemente uz pomoć genetski modifikovanih biljaka duvana, koje će moći da uzgajaju kod kuće i tako proizvode polne hormone poput estrogena i testosterona. Opširnije...
 • 1
 • 2