I pre i posle Končite Vurst, austrijske dreg kraljice anđeoskog glasa, koja je pobedila 2014. godine, "Pesma Evrovizije" je oduvek bila pozornica za "one drugačije" i za promociju prava na različitost i prihvatanje sebe samih onakvih kakvi jesmo.

Tako i ovogodišnja "Pesma Evrovizije", posle poljupca predstavnika San Marina, Akile Laura i njegovog gitariste, kao i prisustva "fluida" između italijanskih izvođača Mahmuda i Blanka, postaje još više oda slobodi i prihvatanju sopstvenog ljudskog bića, piše italijanska Republika.

Poljubac Akile Laura i gitariste Bosa Domsa svakako nije bio novina, ni za pevača, koji je to isto na sceni već učinio u Sanremu 2021, ni za "Pesmu Evrovizije", događaj koji je oduvek bio otvoren za LGBT+ svet - ukratko, na bilo koji način življenja i razumevanja seksualnosti i rodnog identiteta.

Ako se prisetimo samo poslednjih 25 godina, senzacionalnih momenata na sceni sigurno nije izostalo.

Godine 1997, Islanđanin Pol Oskar, priznati gej muškarac, pevao je pesmu, prepunu aluzivnih namigivanja i poza, o čoveku koji je živeo život u zadovoljstvu i koji će uskoro umreti.

Na "Evrosongu" 1998. je pobedila izraelska transrodna pevačica Dana Internešenel, što je umetničko ime Šeron Koen. Polemika u javnosti, ali i pretnji po njenu bezbednost bilo je toliko, da je bila primorana da uvek sa sobom vodi i telohranitelje.

Još više senzacija izazvala je pobeda Austrijanca Tomasa Nojvirta, tj. Končite Vurst, 2014. godine, koja će postati poznata kao "bradata žena" - dreg kraljica koji je svojim imidžom, ali pre svega maestralnom interpretacijom osvojila publiku i postala svetska ikona LGBT pokreta.

Trend se nastavio, a 2018. godine Irac Rajan O'Šonesi je za svoj nastup na scenu izveo dve plesačice koje su se držale za ruke dok su se u publici isticale dugine zastave.

Prema tome, Akile Lauro nije ni uradio bogzna šta!

Voditelji ovogodišnje Evrovizije
Voditelji ovogodišnje Evrovizije

Kada govorimo o ovogodišnjoj Evroviziji, sličnih poruka ima napretek. Ne zaboravimo da su tu i voditelj Mika i komentator italijanske TV Kristijano Malđoljo, gej muškarci koji su otvoreni po pitanju svoje seksualnosti. Međutim, evo malog rezimea poruka koje su do sada prenete sa scene.

Italijanski predstavnici Mahmud i Blanko nisu davali javne i zvanične izjave na tu temu, ali mediji komentarišu da se tokom njihovog nastupa oseti da "postoji nešto" između njih dvojice.

 Mahmud i Blanko
Mahmud i Blanko

Španski El Mundo o njima govori kao o homoerotskom paru. Sam Mahmud je često tražio da govori o sopstvenoj seksualnosti, govoreći da je ona "fluidna", kao i kod mnogih mladih danas. Njegovo pojavljivanje u ljubičastoj uniseks suknji na paradi izvođača izazvalo je brojne komentare. Za svoju pesmu kažu da govori o ljubavi, ali ne samo o jednoj vrsti.

Predstavnica Švedske
Predstavnica Švedske

Kornelija Jakobs iz Švedske, kao moto na svom Instagram profilu ima rečenicu na italijanskom "Viva la figa", u prevodu "Živela p...a". Upitana za objašnjenje, odgovara: „To je samo istina, slavimo je".

Majkl Ben David iz Izraela
Majkl Ben David iz Izraela

Majkl Ben David iz Izraela je dvadesetpetogodišnji pobednik Iks faktora i žrtva maltretiranja u detinjstvu, jer je bio previše ženstven. Uoči nastupa na "Pesmi Evrovizije" dobio je bračnu ponudu od svog partnera, koja je i prihvaćena, ako je suditi po onom što su objavili na instagramu. Njegova pesma govori o ponosu, pozitivnosti, samoprihvatanju. Ipak, nećemo je čuti u finalu jer nije prošla dalje.

Tri sestre sa Islanda
Tri sestre sa Islanda

Trio Sistur sa Islanda čine tri sestre, Siga, Beta i Elin, koje takođe paradiraju sa duginim majicama i natpisima "Svi smo mi ljudi". Na konferenciji za novinare pre polufinala rekle su da njihova pesma govori o nadi i da je takođe pesma trans osoba. Inače, Elin je lezbejka, a Siga ima sina koji je trans.

Predstavnik Australije
Predstavnik Australije

Šeldon Rajli iz Australije takođe je privukao pažnju svojim nastupom. Reč je o pevaču koji je gej i ima Aspergerov sindrom, a u svojoj pesmi govori o teškoj adolescenciji i senzacionalnom napretku nakon što se autovao.

U braku je sa muškarcem od 2018. godine. Na sceni počinje da peva sa licem prekrivenim šljaštećom metalnom maskom sa Svarovski kristalima, kao da želi da se zaštiti od sveta, da bi je posle uklonio i sa radošću se suočio sa sobom i celim svetom.

Inače, večeras će glasove australijskog žirija saopštiti dreg kraljica Kortni Ekt koja se određuje kao rodno fluidna osoba.

I Ema Muskat sa Malte, koja nije prošla u finale, peva pesmu koja je himna samoprihvatanja i ponosa i koja ne ostavlja mesta sumnji u njeno značenje i poruku.

Akile Lauro
Akile Lauro

Predstavnik San Marina, Akile Lauro, celokupnom svojom ličnošću i izgledom, oda je rodnoj "fluidnosti". Na scenu je izašao u providnom crnom čipkastom kombinezonu, tangama, kaubojskim čizmama i šeširom, i teškom šminkom oko očiju.

Jašući mehaničkog bika pevao je pesmu o ljubavi striptizete i kauboja, „slobodnoj ljubavi, kakvu želim da imam". Ipak, evropska publika oslobodila ga je obaveze da se ponovo pojavi večeras.

Izvor

Kolumna

 • Haled Hoseini ponosno saopštio da mu je ćerka trans +

  Haled Hoseini ponosno saopštio da mu je ćerka trans Haled Hoseini, romanopisac, ambasador dobre volje UNHCR-a i lekar, autor bestselera „Lovac na zmajeve“ i „Hiljadu čudesnih sunaca“, 14. jula je saopštio na društvenim mrežama da se jedna od njegovih Opširnije...
 • Mikaela Hae Rodriges: Ljubav pobeđuje +

  Mikaela Hae Rodriges: Ljubav pobeđuje Mikaela Hae Rodriges po španskoj ili M. Džej Rodrigez prema engleskoj transkripciji prva je transrodna glumica i pevačica koja je na 79. dodeli Zlatnih globusa u istoriji ove nagrade dobila Opširnije...
 • Leposava Mijušković: Srpkinja koja je pre sto godina pisala lezbejsku prozu i pucala u ženskom dvoboju +

  Leposava Mijušković: Srpkinja koja je pre sto godina pisala lezbejsku prozu i pucala u ženskom dvoboju Godine 1905. objavila je priču koja se smatra prvom lezbejskom prozom u srpskoj književnosti i koju je hvalio Jovan Skerlić. Umrla je 1910, verovatno od posledica dvoboja na koji je Opširnije...
 • Pazolini kao pesnik – 45 godina od nasilne smrti reditelja +

  Pazolini kao pesnik – 45 godina od nasilne smrti reditelja Čuveni reditelj i pisac Pjer Paolo Pazolini, autor više od 20 igranih i dokumentarnih filmova, više od 30 knjiga, šest drama, nebrojenih tekstova u štampi, u umetnost je zakoračio kao Opširnije...
 • Država uslovljava trans osobe, odlučuje o nama bez nas +

  Agatha Direktorka organizacije Geten i koordinatorka LGBTIQ SOS telefona, Agata Milan Đurić, govori za Danas o egzistenciji i problemima trans osoba u Srbiji, TIQ aktivizmu i o tome zašto nam je Opširnije...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12