Olimpijske igre i Tom Dejli: Ko je zlatni skakač koji štrika po tribinama bazena - Geten

Britanski skakač u vodu Tom Dejli u nedelju je pokupio simpatije publike kada ga je kamera uhvatila kako usred takmičenja štrika na tribini

Zlato, voda, igla i vunica - ne, nije u pitanju nikakav paganski obred, niti materijal za magijski ritual.

Sve ove stvari spaja jedna ličnost Tomas Tom Dejli, Britanac koji je osvojio zlatnu medalju u sinhronim skokovima u vodu na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Japanu.

Ali odakle pribor za štrikanje u toj priči?

Pa, oštro oko kamere ga je uhvatilo kako nonšalantno štrika tokom ženskog finala skokova u vodu u disciplini skokova sa tri metra.

„Jedina stvar koja me je održavala mentalno zdravim tokom celog ovog procesa je moja ljubav prema štrikanju, heklanju i ostalim tipovima šivenja", rekao je Dejli u obraćanju pratiocima njegove Instagram stranice za štrikanje.

Štrikanje kao tajno oružje

Simpatična slika dvadesetsedmogodišnjeg skakača usredsređenog na rukotvorinu u nastajanju, pobrala je brojne simpatije širom sveta.

Trenutak koji je postao viralan uhvaćen je pred treću rundu takmičenja u kojoj nije bilo britanskih reprezentativki.

BBC reporterka Ketrin Dauns se zapitala šta li to plete ljubičastom vunicom, dok neki pretpostavljaju da mogla da bude kapica za njegovog sina Robija.

Britanac je prošlog ponedeljka osvojio prvo olimpijsko zlato u disciplini toranj 10 metara sinhronizovano sa kolegom Mati Lijem.

Sutradan je već za njegovu medalju napravio malu vunenu torbu gde je sa jedne strane japanska, a sa druge zastava Velike Britanije, kako bi sprečio da se slučajno ne izgrebe.

U prošlogodišnjem intervjuu za BBC Sport rekao je da mu je štrikanje „tajno oružje", deo neobavezne rutine i način da na neko vreme pobegne od svega.

Pored kapica i šalova za sina, Dejli je ištrikao i veliki broj prsluka, haljina i druge garderobe, a brojne simpatije je pobrao i džeperom za psa njegovog prijatelja.

A na njegov uspeh nisu ostali nemi ni fanovi, pa su se tako njemu u čast dve Britanke takođe latile igle i vune i poštansko sanduče ukrasile lutkicom sa njegovim likom.

Izvor