Džejkob Edvard, koji/a je prošlog Božića postao/la prvi/a voditeljk/ka programa na radiju BBC 1 koja/i se rodno ne određuje, objašnjava kako je autovanje oslobodilo stida u vezi s njenim/njegovim odnosom prema rodu.

Gostujući u emisiji Minute of me, radija BBC 1, u kojoj su milioni mladih širom Velike Britanije dobili jedam minut da kažu šta imaju i čuju ih milioni slušalaca, Edvard je takođe objasnio/la svoje iskustvo s autizmom, tj. kako izgleda živeti s autizmom.

„Meni pronalaženje sebe nije išlo baš lako,“ Edvard kaže u audio klipu koji je radio BBC 1 preneo u svom jutarnjem programu.

„Kutije u koje me je društvo guralo prosto mi nisu odgovarale, tako da sam morao/la svesno da srušim zidove koje sam sam/a sagradio/la u svojoj glavi zato što sam drugačiji/a.

„Kada sam prigrlio/la te razlike, ono što me čini drugačijim/om, postao/la sam slobodan/a, postao/la sam bolja u stvarima kojima se bavim, i svakako sam postala/o mnogo srećniji/a.“

Edvard je ušao u istoriju radija BBC 1 kada je postao prvi/a voditelj/ka programa koji/a se rodno ne određuje u okviru prošlogodišnjeg božićnog gostovanja.

Otad kritikuje institucionalnu transfobiju u okviru radio industrije, organizovao/la je protestno otvoreno pismo septembra meseca u kom poziva radio industriju da se suoči s ovim problemom i potrudi se i uradi nešto više za reprezentaciju transrodnih osoba.

Otad ima cilj da uključi što više trans i osoba koje se rodno ne određuju/rodno kvir osoba u program – što je kulminiralo njegovim/njenim klipom koji su milioni slušaca mogli da čuju.

U klipu, Džejkob takođe govori o tome kako izgleda živeti s autizmom, i kaže: „Ja imam autizam, što znači da se moj doživljaj sveta razlikuje o vašeg. Dok je nekima običan razgovor prosta stvar i ne pada im teško, za mene je to kao da pokušavate da upalite šibicu na kiši.“

Na kraju, objašnjava šta za njega/nju znači to što se rodno ne određuje.

„Takođe se rodno ne određujem, što znači da se moje iskustvo s rodom i rodnim identitetom razlikuje,“ kaže Edvard. „Ja rod izražavam drugačije, i koristim lične zamenice za treće lice množine (u engleskom jeziku, prim. prev.).

„Neću više da se izvinjavam zbog onoga što sam, i takođe naglašavam da se zovem kao momci iz filma Twilight!“

Greg Džejms, voditelj jutarnjeg programa radija BBC 1 kaže: „Izgleda da smo se tokom pandemije više nego ikad približili našim slušaocima. Oni nam pomažu da prebrodimo teška vremena, kao što mi pomažemo njima.

„Ne bojimo se da na radiju prikažemo ono što je stvarno i istinito u životu, i kao što ponekad nudimo beg od teških stvari u životu i problema, takođe želimo da koristimo našu platformu kako bi što više ljudi imalo priliku da nešto kažu i da drugi imaju mogućnost da ih čuju.“

Prevela: MJ

Izvor