Kalifornija: prva drag kraljica na jednoj javnoj funkciji - Geten

Mejbi A. Gerl, (Maebe A. Girl), drag kraljica iz Los Anđelesa, poznata po satiričnim imitacijama Melanije Tramp, Betsi DeVos i Sare Hakabi Sanders, nedavno je postala prva drag performerka koja je izabrana za jednu javnu funkciju u Kaliforniji.

Mejbi je izabrana u opštinski odbor Silver Lejka, centralnog dela Los Anđelesa, gde se nada da će se boriti za prava beskućnika, prava LGBT osoba, i da će ulice ovog grada zahvaljujući njenom radu i zalaganju postati sigurnije.

Za LA Times je izjavila da su joj inspiracija aktivistkinje poput Suzan B. Antoni, kao i „drugi politčari/ke koji/e su ismevani/e kada su postali politički i društveno aktivni/e.“

Mejbi je već poznata ljudima iz kraja kao producentkinja i voditeljka nedeljnog dešavanja Green Eggs & Glam— drag branč okupljanja u jednom lokalnom pozorištu i kafeu gde izvodi imitacije političara iz Trampove administracije.

„Počela sam da se bavim parodijom, kako bih osvetlila mnoge užasne stvari koje se dešavaju u trenutnoj administraciji. Pokušavam da ukažem na apsurdne ideje koje se promovišu.“ Dodaje da smatra da su izbori iz 2016. inspirisali mnoge drag kraljice „da se u nastupima više bave politikom“.

Njeno političko buđenje desilo se u Čikagu, gde je volontirala kao upravnica u noćnoj smeni u prihvatilištu u Linkoln parku. Kaže da velikom broju beskućnika iz svoje opštine želi da omogući bolje resurse i usluge, uključujući i testiranje na HIV.

Kaže da je zahvaljujući drag-u shvatila svoj rodni identitet. „Kad god sam u full drag-u, ne osećam se kao da sam se kostimirala, kao da nosim masku, to je prosto produžetak mene.“ Određuje se kao osoba koja odbacuje koncept rodne binarnosti i koristi i zamenice ona i oni/e (3. lice jednine ženski rod i treće lice množine).

Mejbi se pridružila mnogim drag performerkama koje su se uključile u svet politike, uključujući i Hose Sariju, prvu drag krajicu i prvog autovanog gej kandidata koji se kandidovao na izborima u SAD. Nedavno se pobednica prve sezone emisije Natalija Pliacam kandidovala za tajlandski parlament.

Prevela: MJ

Izvor: lamag.com