Novi veb serijal: Ka inkluzivnijem seksualnom obrazovanju - Geten

Deca očajnički trebaju više ovakvih izvora edukacije.

Odlični onlajn obrazovni izvor je od sad dostupan predtinejdžerima i mlađim tinejdžerima i pomaže im da imaju pristup inkluzivnijem seksualnom obrazovanju i informacijama o promenama kroz koje njihovo telo prolazi u pubertetu


AMAZE, zajednički projekat stučnjaka/inja iz organizacije Advocates for Youth, Answer, and Youth Tech Health, predstavlja veb serijal koji čine spotovi namenjeni mladima uzrasta od 10-14 godina, a cilj je bolje razumeti promene kroz koje oni i njihovo telo u tom periodu prolaze. Druge teme kojima se bave uključuju i pitanja seksualne orijentacije i rodnog identiteta, prijateljstva i veza.

„Polni razvoj je nešto što je zdrava i normalna stvar, a seksualnost je uobičajen deo života,“ kaže Deb Hauzer, predsednica udruženja za The Huffington Post. „Razgovarati i/ili učiti o seksualnosti i seksualnom zdravlju može da izgleda čudno isprva, ali potom bude sve lakše i to je nešto što je jako važna stvar. Mladi trebaju informacije pre nego što postanu seksualno aktivni/e o prevenciji neplanirane trudnoće, HIV-a i drugih seksualno prenosivih bolesti. Roditelji, nastavnici/e i sami mladi imaju uloge koje treba igrati prilikom pružanja pomoći mladima da nauče osnove i veštine koje su im neophodne kako bi postali/e seksualno zdrave odrasle osobe.“

Seksualno obrazovanje je uglavnom negativno, seksističko i nerealno, tako da pomagalo kao sto je AMAZE izgleda neophodno. Ovo je posebno važno za queer tinejdžere i predtinejdžere, čije je seksualno obrazovanje generalno i uglavnom heteronormativno i nije inkluzivno u pogledu LGBT iskustva.

Ovde možete pogledati i druge video spotove koji se tiču seksualne orijentacije i rodnog identiteta projekta AMAZE. Premijera sledećeg novog videa zakazana je za 6. oktobar.

Izvor: An Amazing New Web Series Is Making Sex Education More Inclusive
Prevod: MJ