Flag of the Organisation IntersexSud u centralnoj Francuskoj zvanično je registrovao jednu osobu kao „rodno neutralnu", a ne kao muškarca ili ženu - i to je prva odluka ove vrste u Francuskoj.

Šezdesetčetvorogodišnja osoba rođena u Turu može sada da kaže da je jedina osoba u Francuskoj koja zakonski nije ni muškarac ni žena, na osnovu ovonedeljnog izveštavanja medija.

Ova osoba, rođena sa „rudimentarnom vaginom", mikropenisom, i bez testisa, priznata je od strane Višeg suda u Turu, kao rodno neutralna u presudi iz avgusta meseca, presudi koja je objavljena ove nedelje.

„Tokom adolescencije, mislili* smo da sam dečak," izjavila je ova šezdesetčetvorogodišnja osoba za jedne francuske novine.

„Nikada mi nije izrasla brada, mišići se nikad zaista nisu razvili, ali istovremeno, nismo mogli da zamislimo da ću ikada postati žena. Trebalo je samo da se pogledam u ogledalo da bismo to shvatili."

Sud je naveo da je njen izvod iz matične knjige rođenih, u kome je osoba označena kao osoba muškog roda, „puka izmišljotina".

„Rod koji joj je pripisan po rođenju je izmišljotina, nešto što joj je nametano tokom celog života", pisalo je u odluci suda.

Sud je naglasio da ova odluka ne znači da je sud priznao postojanje „nekakvog trećeg roda", već je priznao nemogućnost povezivanja ove osobe s jednim posebnim rodom."

Evropa trenutno nastoji da poboljša svest o interseks osobama, a istraživanja pokazuju da preko 1% osoba biva rođeno bez „standardnih" muških ili ženskih genitalija.

Maja meseca, Nils Muižnieks iz Saveta Evrope, rekao je da je vreme da se pozabavimo onim što zovemo „neprihvatljivom situacijom".

„Evropljani/ke nisu svesni/e teških i bolnih ličnih priča inteseks osoba i slučajeva kršenja ljudskih prava s kojima se one suočavaju,", rekao je.

„Stereotipi i norme koje dolaze iz rodno binarne klasifikacije vodile su i vode do nepotrebnih medicinskih i hirurških intervencija na interseks bebama i do stvaranja atmosfere nerazumevanja u društvu. Vreme je da se sa ovakvom neprihvatljivom situacijom suočimo."

Mnoge interseks osobe rođene u Francuskoj bivaju operisane odmah po rođenju, što po rečima ove šezdesetčetvorogodišnje osobe koja se bavi advokaturom nije dobro po decu.

Prva zakonski priznata rodno neutralna osoba u Francuskoj izjavila je za medije da je ona živi dokaz toga da hirurške intervencije nisu potrebne.

„Već 64 godine živim sa oba pola. Ja sam dokaz da možete da živite svoj život bez bolnih i invazivnih operacija," rekla je prva rodno neutralna osoba u Francuskoj.

„Najzad osećam da smo prihvaćeni onakavi kakavi jesmo“.

Napomena: *Množina se koristi kako bi se izbeglo korišćenje muškog/ženskog roda, kao u engleskom jeziku they, zamenica koju koriste osobe koje su trans ili koje se rodno ne određuju.

Prevod: MJ
Izvor: http://www.thelocal.fr/20151014/france-recognizes-first-gender-neutral-person

Interseks

 • OII Europe kritikuje albanski medicinski protokol za sprečavanje intervencija kod interseks beba i dece +

  OII Europe kritikuje albanski medicinski protokol za sprečavanje intervencija kod interseks beba i dece Nakon predstavljanja medicinskog protokola koji će zaustaviti automatske operacije interseks beba i dece rođenih u Albaniji, Evropska organizacija interseks osoba uputila je oštre kritike na račun ovog dokumenta. Opširnije...
 • Kvir studije: Klinička kultura i ’sistem pola/roda’; Društvena istorija medicinskih interpretacija interseks stanja +

  Kvir studije: Klinička kultura i ’sistem pola/roda’; Društvena istorija medicinskih interpretacija interseks stanja U okviru onlajn kursa Kvir studija, u subotu 27. 6. od 14 časova možete pratiti predavanje Predraga Šarčevića o društvenoj istoriji medicinskih interpretacija interseks stanja. Opširnije...
 • Izolacija i interseks osobe: koronavirus oživljava traume +

  Izolacija i interseks osobe: koronavirus oživljava traume Produžena izolacija i vanredne mere mogu da pojačaju već postojeće emocionalne, fizičke i ekonomske probleme interseks osoba Opširnije...
 • Šta interseks osobe žele od lekara? +

  Šta interseks osobe žele od lekara? Tekst Mograna Karpentera o potrebama interseks osoba u kontekstu tekućih medicinskih praksi i aktivističkih borbi interseks osoba. Opširnije...
 • Hajde da pričamo o interseksualnosti: Dan svesti o interseks osobama 2019 +

  Hajde da pričamo o interseksualnosti: Dan svesti o interseks osobama 2019 Pogledajte spot kreiranan povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana svesti o interseks osobama. Opširnije...
 • Teksas: prva autovana interseks osoba kandidovala se za skupštinu ove države +

  Teksas: prva autovana interseks osoba kandidovala se za skupštinu ove države Pit Salas je prvi interseks kandidat za mesto u skupštini Teksasa. Opširnije...
 • Džejms Džonson: Kako izgleda baviti se fudbalom kada si interseks +

  Džejms Džonson: Kako izgleda baviti se fudbalom kada si interseks Džejms Džonson, nigerijski fudbaler koji je interseks, govori o svojoj borbi da živi i igra fudbal. Opširnije...
 • Indijska država zabranila operacije interseks beba i dece +

  Indijska država zabranila operacije interseks beba i dece Indijska savezna država Tamil Nadu zabranila je operacije beba i dece s interseks stanjima, osim u situacijama kada je njihovo zdravlje u pitanju. Opširnije...
 • Kenija: popisom će biti obuhvaćeni muškarci, žene i interseks osobe +

  Kenija: popisom će biti obuhvaćeni muškarci, žene i interseks osobe Kenija će postati prva država u Africi koja će prikupljati podatke o interseks osobama u okviru opšteg popisa stanovništva, što je zapravo velika pobeda aktivista za ljudska prava. Opširnije...
 • Sektorski sastanak: Saradnjom do boljeg položaja interseks osoba u Srbiji +

  Sektorski sastanak: Saradnjom do boljeg položaja interseks osoba u Srbiji U zajedničkoj organizaciji Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i Ministarstva zdravlja, 3. jula 2019. godine u Palati Srbija održan je prvi sektorski sastanak na temu unapređenja položaja interseks osoba Opširnije...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8