Hajde da pričamo o interseksualnosti: Dan svesti o interseks osobama 2019 - Geten

Pogledajte spot kreiranan povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana svesti o interseks osobama.

Sutra je dan svesti o interseks osobama. Taj dan se obeležava na međunarodom nivou, s ciljem da skrene pažnju na probleme s kojima su interseks osobe suočene.

Ovaj datum je izabran zato što je tog dana održan prvi javni protest interseks osoba u Severnoj Americi - 26. oktobra, 1996, ispred prostora u Bostonu u kom se održavala godišnja konferencija Američkog udruženja pedijatara.

Interseks aktivisti/kinje iz Interseks udruženja Severne Amerike, Morgan Holms i Maks Bek, zajedno sa saveznicima/ama iz Transeksualne opasnosti, uključujući i Rikija Vilkinsa organizovali su skup. Grupa je protestovala noseći banere na kojima je pisalo "Hermafroditi sa stavom". Ovaj dan je počeo da se obeležava 2003. godine.

Međunarodni dan svesti o interseks osobama je međunarodni dan grassroots akcije kojim nastojimo da stavimo tačku na stid, tajnovitost i neželjenje kozmetičke zahvate na interseks bebama i deci. Ovaj dan predstavlja i priliku za diskusiju i političku akciju.

Između 26. oktobra i 8. novembra, interseks organizacije nastoje da skrenu pažnju javnosti na izazove s kojima se interseks osobe sreću, a kulminira Danom sećanja na interseks osobe, koji se obeležava na dan rođenja Erkulin Barben, 8. novembra i takođe je poznat kao Dan solidarnosti sa interseks osobama.

Interseks zastava, kreirana je od strane OII Australija 2013, s namerom da stvore zastavu koja "nije derivat postojećih, ali ima posebno značenje". Cilj im je bio da kreiraju simbol bez rodno stereotipnih pink i plave boje, otud žuta i ljubičasta kao boje interseks osoba. Zastavu mogu da koriste interseks osobe ili organizacije u cilju borbe za ljudska prava interseks osoba.

Ova animacija je urađena s ciljem da ukaže na pitanja i probleme roda i da posebano osvetli 1,7 procenata svetske populacije koji su tretirani/e kao da ne postoje, a neretko i kao genetski otpad.

Autorka ove divne, kratke animacije i uvodau interseks je Rošel O.