Džejms Džonson: Kako izgleda baviti se fudbalom kada si interseks - Geten

Nigerijski fudbaler (pozicija napadača), Džejms Džonson, koji je rođen kao interseks, počeo je karijeru u ženskom fudbalu, i tada se zvao Ijabod Abade.

Pozvan je u nigerijski ženski nacionalni tim, ali je isključen iz ekipe pošto su otkrili da je interseks.

Nakon niza incideata na terenu i van njega, sa devetnaest godina, Abade je odlučio da se povrgne operaciji i promenio je ime u Džejms Džonson.

Otad igra u nigerijskom muškom timu, ali kaže da se suočava s diskriminacijom na svim nivoima igre.

Interseks je termin koji se odnosi na skup stanja kada se osoba rodi s polnom anatomijom koja se ne uklapa u tipične definicije muškog i ženskog.

U Nigeriji, ali i širom sveta, osobe s interseks stanjima suočavaju se s velikom stigmom, diskriminacijom i veoma često sprisilnim operacijama kako bi se njihov rod uklopio u prihvaćene predstave o muškom i ženskom. Maja meseca ove godine Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom „strogo osuđuje tretmane i operacije „normalizovanja pola“ i poziva države članice da što pre usvoje zakone kojima se štiti telesni integritet interseks osoba. Rezolucija takođe potvrđuje da su interseks osobe „izložene brojnim instancama nasilja i diskriminacije i poziva Evropsku komisiju i države članice da predlože zakone kojim će ovi problemi biti regulisani.

 BBC Pidgin razgovara s Džonsonom i beleži njegovu priču. Pogledajte video ispod.

Priredila: MJ

Izvor