Austrija priznala opciju trećeg roda u zvaničnim dokumentima - Geten

Interseks aktivista/kinja iz Austrije dobio/la je dokumenta u kojima stoji opcija trećeg roda, što je prvi slučaj te vrste u ovoj zemlji.

Osoba, koja se identifikuje kao Aleks Jirgen, izjavila je u izjavi za javnost preko austrijske aktivističke grupe Lambda, da je danas, 14. maja dobio/la lična dokumenta.

Ova četrdesetdvogodišnja osoba već neko vreme vodi pravnu bitku za prikladno predstavljanje u zvaničnim ličnim dokumentima, a to je nebinarna opcija, koja isključuje opcije muško i žensko.

U Jirgenovom pasošu sada na mestu oznake za rod toji „X“, dok u izvodu iz matične knjige rođenih stoji „divers“, što se s nemačkog prevodi kao „drugo“, „različito“.

Ustavni sud Austrije priznao opciju trećeg roda

Austrijski sud je juna meseca prošle godine doneo presudu prema kojoj građani/ke imaju pravo na to da njihov rodni identitet bude verno predstavljen u zvaničnim dokumentima, i da to znači da mora da postoje i druge opcije osim „muško“ i „žensko“.

Kod izvoda iz matične knjige rođenih sud je proglasio da su termini „inter“, „otvoreno“ ili „drugo“ prihvatljivi, ali je austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl odlučio u decembru da matičari treba da koriste samo termin „drugo“ prilikom identifikacije opcije trećeg roda. Ta opcija inače može da bude priznata samo kada osoba pokaže potvrdu koju dobija od grupe doktora koji potvrđuju njenu interseksualnost.

Pasoš Aleksa Jirgena sada ima „X“ opciju za treći rod.

Jirgen, koji želi da mu/joj u izvodu iz matične knjige rođenih stoji „inter“, vratiće se na sud kako bi se izborio za svoje pravo.

„Oduševljeni/e smo povodom ovog istorijskog izdavanja dokumenata kojim se potvrđuje treći rod,“ izjavio je predsednik Lambde, koji je bio i Jirgenov savetnik tokom pravne borbe. On je takođe optužio Kikla da je matičnim službama naredio da „krše zakon“ time što je ograničio izbor terminologije koja može da se koristi u dokumentima.

Dokumenta koja je Jirgen dobio su svakako veoma važna za Austriju, i kolege/nice interseks aktivisti/kinje su mu/joj čestitale na ovom postignuću.

„Hvala od srca i čestitamo našem hrabrom uzoru i saborcu!“, izjavio je Tinu Poncer iz udruženja interseks osoba Austrije (VIMÖ).

Gabrijel Rotuber, intreseks predstavnica HOSI iz Salcburga je dodala: „Veoma smo zadovoljni/e zbog Aleksa Jirgena koji je doneo korenite promene u matične službe Austrije zajedno sa svojim advokatom Graupnerom.“

Prevela: M. Jeremić
Izvor: Austria recognises third gender option in official documents