Povodom Međunarodnog dana solidarnosti sa interseks osobama, 8. novembra, objavljujemo tekst o tome kako pružiti podršku i biti dobar saveznik/ca interseks osobama.

Osmi novembar slavimo kao Dan solidarnosti sa interseks osobama, a dvadesetšesti oktobar je dan svesti o interseks osobama. Međunarodni dan svesti o interseks osobama je međunarodni dan grassroots akcije kojim se želi staviti tačka na stid, tajnovitost i neželjenje kozmetičke zahvate na interseks bebama i deci. Ovaj dan predstavlja i priliku za diskusiju i političku akciju.

Između 26. oktobra i 8. novembra, interseks organizacije nastoje da skrenu pažnju javnosti na izazove s kojima se interseks osobe sreću, a kulminira Danom sećanja na interseks osobe, koji se obeležava na dan rođenja Erkulin Barben, 8. novembra i takođe je poznat kao Dan solidarnosti sa interseks osobama.

I dok postoje bitne distinkcije između interseks osoba i članova LGBT zajednice, mi takođe imamo i dugačku istoriju zajedničke borbe kao saveznici/e.

U duhu nastavka tok savezništva, evo 7 stvari koje treba znati ukoliko želite da budete dobar saveznik/ca svom interseks prijatelju.

1. Šta uopšte znači reč interseks

Interseks je krovni pojam koji se odnosi na osobe koje su rođene sa polnim karakteristikama koje se ne uklapaju u tradicionalne predstave o muškim i ženskim telima. Ponekad su te razlike fizičke, a ponekad hromozomske. Na primer, interseks osoba može biti rođena sa XY hromozomima i testisima, sa XY hromozomima i jajnicima, ili čak sa dodatnim hromozomom (XXY). Postoji preko 30 tipova interseks varijacija, koje mogu imati veze sa hromozomima, nivoima hormona, genitaljama, i/ili unutrašnjim reproduktivnim organima. Interseks crte nisu nužno opasne po život, iako neke od njih mogu biti povezane sa ozbiljnim medicinskim stanjima. Važno je znati da se interseks odnosi na biologiju, pre nego na identitet osobe. Dok termini „gej“, „lezbejski“ ili „biseks“ imaju veze da seksualnom orijentacijom i seksualnošću, a termini poput „transrodan“, „trans“, „rodno fluidan“, „rodno queer“ imaju veze sa rodnim identitetom, termin interseks se odnosi na fiziološke karakteristike.

2. Neki ljudi saznaju da su interseks tek kasnije tokom života

Neke interseks karakteristike, kao što su one koje utiču na izgled genitalija osobe, bivaju identifikovane odmah po rođenju. Neke druge, kao što su one koje utiču na nivoe hormona ne mogu biti otkrivene pre puberteta, kada se sekundarne polne karakteristike kao što su rast dlake, intenzivnije lučenje znoja, rast grudi, i/ili menstruacija javljaju. Na primer, model Hana Gabi Odijel saznala je da je interseks sa 17 godina.

Neke osobe saznaju još kasnije – interseksualnost može biti otkrivena u bilo kojoj životnoj dobi.

3. Biti interseks osoba je mnogo česća pojava nego što mislite

Stručnjaci/kinje smatraju da se do 1,7 procenata svetske populacije rađa sa interseks crtama. To je otprilike isto kao i broj osoba rođenih sa riđom kosom.

Tako da je moguće da ste verovatno sreli nekog ko je interseks, čak i da toga niste bili svesni.

4. Genitalne operacije na interseks bebama se i dalje rade i uobičajena su stvar

Dvadesetšesti oktobar se slavi kao Dan svesti o interseks osobama, zato što je tog dana održan prvi javni protest interseks osoba u Severnoj Americi - 26. oktobra, 1996, ispred prostora u Bostonu u kom se održavala godišnja konferencija Američkog udruženja pedijatara. Interseks aktivisti/kinje iz Interseks društva Severne Amerike, Morgan Holms i Maks Bek, zajedno sa saveznicima/ama iz Transeksualne opasnosti, uključujući i Rikija Vilkinsa organizovali su skup protiv kozmetičkih operacija na genitalijama beba. Grupa je protestovala noseći banere na kojima je pisalo „Hermafroditi sa stavom“. Ovaj dan je počeo da se obeležava 2003. godine.

Ta borba nastavlja se 21 godinu kasnije: uprkos brojnim studijama kojima se ukazuje na to da genitoplastika čini više štete nego dobrobiti, lekari u SAD i drugde u svetu i dalje rutinski izvode medicinski nepotrebne procedure na interseks bebama.

Roditelji koji pristaju na ove operacije obično imaju najbolje namere. Međutim, ove procedure koje su skoro uvek nepovratne, mogu da utiču na to da osoba postane sterilna, ima probleme s uriniranjem i sa seksualnom funkcijom i osetima. Neke osobe koje su operisane kao bebe kažu da smatraju da im je pripisan pogrešan pol, a čak i oni koji se osećaju prijatno u svom telu, često pokazuju visoke nivoe psihološkog stresa pošto saznaju da su bili operisani kao bebe ili mala deca. Moje interseks telo je dokumentarni film o tome kako izgleda odrastanje jedne interseks osobe.

Lekari tvrde da su ove procedure neophodne kako bi se sprečila stigma i psihološka trauma, međutim, dugoročna studija objavljena u Međunarodnom časopisu za pedijatrijsku endokrinologiju, ukazuje na to da interseks deca koja nisu bila operisana „nisu imala ozbiljnijih problema.“

Interseks aktivisti/kinje međunarodnih organizacija koje se bave ljudskim pravima kao i nekoliko bivših glavnih hirurga američkih vojnih snaga smatraju da je ovo pitanje i problem ljudskih prava. Oni apeluju na pedijatre da odlože medicinski nepotrebne operacije i umesto toga dopuste interseks deci da rastu sa kakvim god genitalijama su rođeni, tako da sami mogu da donesu odluku o tome kada odrastu.

5. Postoji duga praksa diskriminacije interseks atletičarki

Međunarodni sport poznat jepo dugoj praksi podvrgavanja atletičarki proceduri testiranja pola: 1960ih, olimpijske atletičarke bile su primorane da se skidaju pred lekarima pre nego što bi dobile „potvrdu o ženstvenosti“, koju su onda morale da nose sa sobom kako bi dokazale da su žene.

Interseks atletičarke i dalje trpe diskriminaciju. Južnoafrička atletičarka Kaster Semenja je možda najpoznatija: 2009. Međunarodna asocijacija atletskih federacija (IAAF), primorala je Semenju da se podvrgne testiranju pola. Rezultatima je otkriveno da ima hiperandrogenizam, koji izaziva povišene nivoe testosterona, i ti nalazi su stigli do medija, tako da se o njoj pisalo po socijalnim mrežama do iznemoglosti. Udruženje je donelo posebna pravila prema kojima se od interseks atletičarki zahteva da se podvrgnu terapiji zamene hormona ili operaciji kojom se regulišu nivoi testosterona.

Na sreću, ova pravila su povučena pre nego što je Semenja pobedila i osvojila zlato u ženskoj trci na 800 metara na Olimpisjkim igrama 2016, međutim, Udruženje ih ipak može vratiti u budućnosti.

6. Interseks osobe dugo već čekaju na svoj trenutak vidljivosti

Interseks osobama i njihovim roditeljima već dugo se govori da ne otkrivaju status deteta. U nekim delovima sveta, često se dešava da interseks deca budu napuštena, žrtve infanticida, a neretko se dešava i nasilje nad majkama interseks dece.

Međutim sada, sve se više i više interseks osoba se autuje i govori o svojim životima kako bi se stigma koja ide uz interseksualnost uklonila.

Početkom godine belgijska manekenka Hane Gabi Odijel autovala se kao interseks osoba, kao i holandska pevačica El Bandita. Interseks aktiviskinja Hilda Viloria izdala je memoare u kojima piše o svom životu između rodova, a aprila meseca interseks aktivisti/kinje iz različitih delova sveta sastali su se u Amsterdamu na najvećem Međunarodnom interseks forumu do sad. Zajedničku izjavu interseks aktivista/kinja sa foruma možete pročitati na našem sajtu.

Interseks osobe dobijaju sve više vidljivosti u pop kulturi i medijima: u MTV-jevoj emisiji Faking It, uveden je 2014. godine i interseks lik, a kasnije je gost emisije bila i glumica Amanda Saenz, prva autovana interseks glumica koja igra interseks osobu na televiziji. Mediji su takođe počeli da više pišu o interseksualnosti i interseks osobama.

Javne politike u vezi sa pravima interseks osoba u nekim zemljama se menjaju, o tome više možete pročitati na našem sajtu: Portugal je zabranio operacije na interseks bebama i deci, neke države SAD, poput Nevade, rade na tome, prvi izvod iz matične knjige rođenih izdat je interseks osobi u državi Njujork, promene u Evropi, na Kipru, itd.

Kod nas status interseks osoba nije pravno regulisan, ali postoje napori i interseks aktivizam koji se zalaže za uspostavljanje regulativa u pravnoj i medicinskoj sferi i kod nas.

7. I ti možeš da pomogneš

Postoji mnogo načina kako možete pomoći i biti saveznik/ca interseks osobama. Možete podržavati rad organizacija koje se bave pravima interseks osoba, možete obrazovati svoje prijatelje i porodicu o interseks osobama deljenjem njihovih priča i edukativnih materijala na društvenim medijima.

Možete da ohrabrite druge da interseks osobe poštuju i kada im se obraćaju koriste rod koji su osobe izabrale, ali i da ih ne zapitkuju o njihovoj medicinskoj istoriji.

Možete da pružite podršku nediskriminativnim zakonima koji se posebno odnose na interseks osobe, protivite se antitrans zakonima koji utiču i na interseks osobe, i podržite napore da se prestane sa nepotrebnim procedurama na interseks bebama i deci.

Prevela i priredila: MJ

Izvor: http://www.newnownext.com/intersex-awareness-day-2017-how-to-be-an-lgbt-intersex-ally/10/2017/

Interseks

 • Mišel Fuko: Uvod u memoare Erkulin Barben +

  Mišel Fuko: Uvod u memoare Erkulin Barben U znak obeleževanja Dana solidarnosti s interseks osobama, delimo s vama Uvod u memoare Erkulin Barben, Mišel Fukoa, u prevodu Aleksandra Matkovića. Opširnije...
 • 33 države poručile Ujedinjenim nacijama: Zaštitite prava interseks osoba +

  33 države poručile Ujedinjenim nacijama: Zaštitite prava interseks osoba Trideset tri države pozvale su da se istraže slučajevi kršenja ljudskih prava interseks osoba i ukinu diskriminatorni zakoni koji se tiču njihove pozicije i prava. Opširnije...
 • Sud presudio: Semenja će morati da spusti nivo prirodnog testosetrona kako bi mogla da brani olimpijsku titulu +

  Sud presudio: Semenja će morati da spusti nivo prirodnog testosetrona kako bi mogla da brani olimpijsku titulu Nosilac zlatne olimpijske medalje u atletici, Kaster Semenja, neće moći da učestvuje u budućim sportskim takmičenjima ukoliko prethodno ne bude uzimala lekove za suzbijanje nivoa testosterona. Opširnije...
 • OII Europe kritikuje albanski medicinski protokol za sprečavanje intervencija kod interseks beba i dece +

  OII Europe kritikuje albanski medicinski protokol za sprečavanje intervencija kod interseks beba i dece Nakon predstavljanja medicinskog protokola koji će zaustaviti automatske operacije interseks beba i dece rođenih u Albaniji, Evropska organizacija interseks osoba uputila je oštre kritike na račun ovog dokumenta. Opširnije...
 • Kvir studije: Klinička kultura i ’sistem pola/roda’; Društvena istorija medicinskih interpretacija interseks stanja +

  Kvir studije: Klinička kultura i ’sistem pola/roda’; Društvena istorija medicinskih interpretacija interseks stanja U okviru onlajn kursa Kvir studija, u subotu 27. 6. od 14 časova možete pratiti predavanje Predraga Šarčevića o društvenoj istoriji medicinskih interpretacija interseks stanja. Opširnije...
 • Izolacija i interseks osobe: koronavirus oživljava traume +

  Izolacija i interseks osobe: koronavirus oživljava traume Produžena izolacija i vanredne mere mogu da pojačaju već postojeće emocionalne, fizičke i ekonomske probleme interseks osoba Opširnije...
 • Šta interseks osobe žele od lekara? +

  Šta interseks osobe žele od lekara? Tekst Mograna Karpentera o potrebama interseks osoba u kontekstu tekućih medicinskih praksi i aktivističkih borbi interseks osoba. Opširnije...
 • Hajde da pričamo o interseksualnosti: Dan svesti o interseks osobama 2019 +

  Hajde da pričamo o interseksualnosti: Dan svesti o interseks osobama 2019 Pogledajte spot kreiranan povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana svesti o interseks osobama. Opširnije...
 • Teksas: prva autovana interseks osoba kandidovala se za skupštinu ove države +

  Teksas: prva autovana interseks osoba kandidovala se za skupštinu ove države Pit Salas je prvi interseks kandidat za mesto u skupštini Teksasa. Opširnije...
 • Džejms Džonson: Kako izgleda baviti se fudbalom kada si interseks +

  Džejms Džonson: Kako izgleda baviti se fudbalom kada si interseks Džejms Džonson, nigerijski fudbaler koji je interseks, govori o svojoj borbi da živi i igra fudbal. Opširnije...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8