Dvanaestog oktobra doneta je odluka od istorijskog značaja kada je Parlamentarna skuština Saveta Evrope usvojila prvu rezoluciju koja se tiče interseks osoba, i ovo je prva rezolucija ove vrste doneta od strane evropske međuvladine institucije.

Skupština je pozvala na zabranu medicinski nepotrebnih operacija „normalizovanja pola“, sterilizacije, i ostalih tretmana koji se primenjuju na interseks deci – deci koja su rođena sa biološkim polnim karakteristikama koje se ne uklapaju u standardne definicije muškarca i žene – i koje se obavljaju bez njihovog informisanog pristanka.

Osim u situacijama gde je život osobe u opasnosti, „tretmani poput ovih treba da budu stopirani dok dete ne bude u stanju da učestvuje u donošenju odluke o svom telu,“ kažu parlamentarci/ke u rezoluciji koja je izglasana 12. oktobra, na osnovu izveštaja Pjet De Brujna iz Belgije.

Ove operacije su često rađene „urpkos činjenici da ne postoje dokazi koji pokazuju dugotrajni uspeh ovih tretmana, nema ni iminentne smrtne opasnosti, niti postoji autentična terapeutska svrha ovakvih tretmana“, zaključila je Skupština. „Ovakvi zahvati su često praćeni hormonskim tretmanima tokom celog života osobe, ali i medicinskim komplikacijama, uz izraženo osećanje sramote i tajnovitosti.“

Kompenzacija treba da postoji za osobe koje su propatile zbog invazivnih i nepovratnih tretmana „normalizacije pola“, a da na to nisu pristale.

Skupština je takođe zaključila da interseks osobe treba da imaju pristup zakonskom i pravnom priznanju svog rodnog identiteta. Vlade zemalja Evrope treba da obezbede više opcija kada je u pitanju klasifikacija roda i te opcije treba da budu dostupne svima, „uključujući i one interseks osobe koje se ne identifikuju kao muškarci ili žene“, i treba da razmotre opciju da registracija pola u izvodima iz matične knjige rođenih i ličnim dokumnetima bude opcionalna za sve.

Takođe, treba vlade da rade na podizanju javne svesti o pravima interseks osoba kako bi se obezbedilo njihovo puno prihvtanje, „bez stigmatizacije ili diskriminacije“.
 

Prevod: MJ
Izvor: PACE calls for a ban on 'sex-normalising' surgery for intersex children