Predstavljanje brošure „Standardi nege zdravlja transpolnih, transrodnih i osoba koje se rodno ne konformiraju“ - Geten

w-Brosura-STANDARDI-NEGE-ZDRAVLJA 2Predstavljanje publikacije „Standardi nege zdravlja transpolnih, transrodnih i osoba koje se rodno ne konformiraju, 7. Verzija“, Svetskog udruženja profesionalaca/ki za transrodno zdravlje (WPATH - World Professional Association for Transgender Health), u izdanju organizacije Gayten-LGBT, biće održano 12. decembra 2014, u 13 sati u prostorijama Kulturnog centra Rex, Jevrejska 16.

Na promociji će govoriti Prim.dr sci. med. Dragana Duišin, specijalista psihijatrije, šef Kabineta za transrodna stanja Klinike za psihijatriju KCS, članica i učesnica osnivanja EPATH udruženja, Prof. dr Zorica Mršević, pravnica, članica Radne grupe za analizu propisa od značaja za transpolne osobe, Predrag Šarčević, antropolog, član Radne grupe za analizu propisa od značaja za transpolne osobe, Slavoljupka Pavlović, pravnica i aktivistkinja, članica Radne grupe za analizu propisa od značaja za transpolne osobe, Milan Đurić, jedan od prevodilaca Standarda, član Radne grupe za analizu propisa od značaja za transpolne osobe i Kristian Ranđelović, voditelj trans* grupe podrške, uz moderaciju Jelene Vidić, psihološkinje.

„Standardi nege zdravlja transpolnih, transrodnih i osoba koje se rodno ne konformiraju, 7. Verzija“ predstavljaju izuzetno značajne smernice pomagačkim profesijama u radu sa trans* i osobama drugih identiteta koje se ne konformiraju u odnosu na postojeću rodno binarnu matricu, poput birodnih, rodno neutralnih, rodno-fluidnih, multirodnih, rodnokvir (genderqueer) osoba i drugih. Pored stručnjaka/inja iz oblasti medicine, psihologije, sociologije, prava itd, WPATH uključuje i trans* aktivistkinje i aktiviste, koji se snažno zalažu za depatologizaciju i destigmatizaciju trans i drugih rodno nekonformiranih identiteta, naglašavajući složenost i kontinuum trans* i drugih rodno nekonformiranih identiteta i ističući da jedino sama osoba odlučuje o načinima i stepenu kada su u pitanju mogući medicinski i ostali tretmani.

Cilj objavljivanja ovog priručnika je doprinos boljem razumevanju i prihvatanju osoba trans* i drugih identiteta, unapređenju prava, položaja i kvaliteta života ovih osoba, često izloženih ogromnoj patnji, višestrukoj diskriminaciji i raznim oblicima nasilja u našem društvu i širom sveta. Takođe, ovaj priručnik bi mogao biti od koristi svim pomagačkim profesijama u unapređenju rada sa trans* osobama u različitim sferama. Brošuru su preveli/e Milica Jeremić i Milan Đurić iz organizacije Gayten-LGBT.

Finansijsku podršku za prevod i objavljivanje brošure omogućila je Fondacija za otvoreno društvo-Srbija i Ambasada Kraljevine Holandije.