Paljenjem sveća na Trgu republike i skretanjem pažnje javnosti na prisustvo transfobije, odnosno mržnje i netrpeljivosti prema trans, interseks i rodno varijantnim osobama, u ponedeljak, 20. novembra od 18 časova, GETEN, Centar za prava LGBTIQA+ osoba i Beograd Prajd zajedno obeležavaju 25. po redu Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije – TDOR2023.

Pozivamo sve saborce i saborkinje da nam se pridruže u obeležavanju ovog važnog datuma kako bismo zajedno odali počast ubijenim trans osobama širom sveta, ali i ukazali na diskriminaciju i nasilje kojima su izložene osobe iz trans zajednice u Srbiji.

 

Vidimo se u ponedeljak 20. novembra u 18h na Trgu republike.

 

******

 

Trans osobe u Srbiji su i dalje izložene situacijama diskriminacije, nasilja i transfobičnog nasilja, uključujući verbalno i fizičko nasilje, kao i oblike institucionalnog nasilja. Ovo nasilje je prisutno svuda: u porodici, obrazovnim institucijama, na radnom mestu, ulici, dakle u fizičkom, ali i u onlajn prostoru.

U julu ove godine, u Beogradu, brutalno je ubijena mlada trans žena, osamnaestogodišnja Noa Milivojev, a za zločin je optužen njen partner protiv kog je proces u toku. Slučaj ubistva je dobio veliki publicitet na nekoliko dana i skrenuo pažnju na složen položaj trans osoba u Srbiji, ali je takođe uticao i na skok transfobičnih komentara, govora mržnje i generalno transfobije i u našem društvu.

Isto tako,  u poslednje vreme posebno trans i rodno različite osobe kod nas postaju meta orkestriranih onlajn hajki određenih grupa koje poriču njihovo postojanje, iznose neistine o njima i kreiraju atmosferu linča u kontekstu u kom su rigidne rodne uloge i stereotipi vezani za njih doveli do prebijanja mladića u centru Beograda prošle godine.

Ove godine zabeleženo je 320 ubistava trans i rodno različitih osoba između 1. oktobra 2022. i 30. septembra 2023. Ovaj broj je veoma sličan prošlogodišnjem broju (327) što pokazuje da smrtonosno nasilje nad trans osobama ostaje dosledno na visokom nivou. Sa 235 slučajeva, Latinska Amerika i Karibi opet su prijavili najviši broj ubistava u odnosu na ostale delove sveta. Ubistva u Jermeniji, Belgiji, i Slovačkoj prijavljena su po prvi put ove godine. Za više informacija iz ovogodišnjeg ažuriranog Izveštaja o monitoringu ubistava trans osoba posetite naš sajt.

Geten, kroz našu revidiranu verziju Zakona o rodnom identitetu, zahteva potpunu depsihopatologizaciju trans i rodno različitih identiteta - ukidanje uslovljavanja trans osoba medicinskim tj. psihijatrijskim pregledima i hormonskom terapijom. Borimo se za promenu u kojoj ćemo se razvijati i rasti, a ne samo preživljavati.

Obeležavanje Dana sećanja na žrtve transfobije započela je trans žena Gvendolin En Smit 1998. godine u znak sećanja na Ritu Hester, ubijenu u Masačusetsu. Deset godina kasnije organizacija Transgender Europe započinje projekat Izveštaj o monitoringu ubistava trans osoba. 

Priredila: MJ

Vizual: Beograd prajd