Kog je roda biologija? O polu i rodu u udžbenicima biologije - Geten

U emisiji Tribine možete slušati razgovor o temi „Kog je roda biologija? O polu i rodu u udžbenicima biologije”, koji je održan u okviru ciklusa „Nije filozofski ćutati”. U razgovoru učestvuju: biolozi Biljana Stojković i Aleksej Tarasjev, razvojni psiholog Aleksandar Baucal i sociolog Zoran Avramović, a tribinom moderira Oliver Tošković.

U udžbenicima biologije za osmi razred osnovne škole, prema programu predmeta, autori prave razliku između „pola” i „roda”. Iako su udžbenici bili u upotrebi u školama tokom prethodne školske godine, radna grupa Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja utvrdila je da je potrebno ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika. Na čiju inicijativu je preispitan sadržaj već odobrenih udžbenika? Ko je činio radnu grupu za ocenu udžbenika i na osnovu kojih kriterijuma su članovi izabrani? Da li je odnosu pola i roda mesto u udžbenicima biologije? Ovo su samo neka od pitanja o kojima su diskutovali učesnici tribine.

Snimak je zabeležen 22. decembra prošle godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Audio i video zapis čitavog toka tribine, čiji su autori Bogdan Spirić i Nevena Novaković, biće uskoro dostupan na jutjub kanalu „Nije filozofski ćutati”.

Urednik emisije Predrag Šarčević.

Izvor