Poziv na uličnu akciju – Zajedno protiv rasizma! - Geten

Regionalni centar za manjine i Civil Rights Defenders pozivaju vas na akciju solidarnosti sa ograđenim stanovnicima romskog naselja Marko Orlović u Kruševcu, koja će se održati u Beogradu, u prolazu Bezistan na Terazijama, u petak 9. decembra 2016. s početkom u 13 časova.

Predstojeći 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava, prilika je da se još jednom osvrnemo na položaj onih koji su najizloženiji diskriminaciji i čija se ljudska prava  najdrastičnije krše. Romi i Romkinje u Srbiji danas su i dalje marginalizovani i socijalno isključeni, i u nemogućnosti da ostvare najosnovnija prava.

Nedavno podignuti zid u Kruševcu kojim je romsko naselje Marko Orlović ograđeno, a njegovim stanovnicima onemogućeno da se normalno kreću, najdramatičniji je primer načina na koji se društvo, ali i institucije odnose prema Romima i Romkinjama.  Oni su naše neželjene komšije, sugrađani koje bi radije da ne vidimo, građani čiji problemi za nas ne postoje. Diskriminacija i kršenja ljudskih prava koje trpe nailaze na našu tišinu, ravnodušnost, negiranje.

Ovih 120 metara zida koje je po nalogu lokalne samouprave podiglo JP Putevi Srbije svojevrstan je monument segregacije - nezakonitog, nehumanog i anticivilizacijskog ograđivanja građana i građanki jedne etničke grupe i njihovog odvajanja od drugih građana i građanki. Ono što naročito zabrinjava je odsustvo bilo kakve osude od strane nadležnih institucija i političara koji ljudskim pravima, očigledno, ne pridaju naročiti značaj.

Uličnu akciju solidarnosti pratiće otvaranje izložbe „Poznati Romi nasuprot relanosti“ koju organizuje Civil Rights Defenders.     

I poručujemo – stop rasizmu! Ne pristajemo na segregaciju, rušićemo sve zidove koji odvajaju ljude!