Skup u znak sećanja na Hande Kader - Geten

tumblr oc45vsrHBV1uam1xxo1 1280Pozivamo vas da nam se pridružite na mirnom skupu u znak sećanja na Hande Kader, brutalno ubijene trans žene, seksualne radnice i aktivistkinje za prava trans osoba i seksualnih radnica ispred ambasade Turske (Krunska 73), u ponedeljak, 29.8. u 12 časova u Beogradu.

Hande Kader (22) silovana je, ubijena i spaljena u Istanbulu početkom meseca, a njeni posmrtni ostaci pronađeni su 12. avgusta. Ona je bila jedna od trans žena koja se poslednjih godina borila protiv nasilja i za prava LGBTI osoba i seksualnih radnica/ka u Turskoj. Prema svedočenju njenih prijatelja, Hande, koja je radila kao seksualna radnica, poslednji je put viđena u automobilu jednog od klijenata, nakon čega joj se izgubio trag.

Hande Kader je druga osoba iz LGBT zajednice koja je ubijena u Turskoj u proteklih nekoliko nedelja, a od 2008. u Turskoj je ubijeno četrdeset trans osoba, prema navodima LGBT organizacija. Hande Kader se istakla juna 2015. kada je sedeći na ulici pružila otpor interventnoj policiji koja je htela da zabrani prajd u Istanbulu.

Ovim skupom u čast Hande Kader želimo da upozorimo i na sve učestalije napade na LGBT osobe u Srbiji, koji uglavnom prolaze nekažnjeno, zbog neadekvatnog reagovanja institucija ili neprijavljivanja nasilja od strane samih LGBTI osoba iz straha od autovanja i/ili nepoverenja u institucije. Napadi na LGBT aktiviste i aktivistkinje su praksa koja ostaje nekažnjena, kao što su nedavni napad na Bobana Stojanovića, napad na Predraga Azdejkovića, kao i napad na Dragoslavu Barzut i njene tri prijateljice u septembru prošle godine.

Ovom prilikom, pored fotografije Hande Kader biće položeno cveće i zapaljene sveće. Stajaće se u tišini uz poruke protiv nasilja nad LGBT osobama i uz zastavu duginih boja i trans zastavu.

Skup je prijavljen policiji i ambasadi Turske, a organizuju ga Gayten-LGBT - Centar za promociju LGBTIQ prava i Udruženje Da se zna.