Thammasat Uni2 1200x700 cJedan od najpoznatijih tajlandskih trans muškaraca predavaće studentima/kinjama prve godine na univerzitetu Tamasat o svom trans iskustvu i egzitenciji. Studenti/kinje prve godine ovog univerziteta pohađaće časove o trans pitanjima, i ti časovi biće biti obavezni.

Počevši od ovog semestra, svi studenti/kinje na nacionalnom Univerzitetu Tamasat u Bangkoku, drugom po redu institutu za visoko obrazovanje u zemlji, biće obavezni da pohađaju časove iz društvenih veština.

Ovaj kurs treba da pripremi studente/kinje za uspešan život i prema pisanju lista the Asian Correspondent, pokrivaće predmete koji uključuju muziku, umetnost i sport, ali takođe i trosatno predavanje o seksu i seksualnosti.

Deo ovog obaveznog predavanja fokusiraće se na rodni identitet, za koji će biti zaduženKritipat Čotidanicakul, poznatiji kao Džimi, inače jedan od najpoznatijih tajlandskih trans muškaraca – i to kao gostujući predavač.

„Jako sam srećan jer ću podučavati tako mnogo studenata/kinja,“ rekao je zaAsian Correspondent. „Nadam se da će oni sazreti u odrasle osobe koje razumeju transrodna pitanja i da ćemo na taj način postaviti novi standard u društvu.“

Predavanjima će prisustvovati i do 300 studenata/kinja, a do kraja akademske godine, Džimijeva predavanja slušaće8 000 brucoša.

Profesor Ativut Kamudama, predavač koji je sa Džimijem razgovarao o njegovom životu i iskustvima trans osobe, kazao je da se nada da će ovim predavanjima uspeti da stvore tolerantniju sredinu – i prve reakcije obećavaju.

„Ranije nisam razumeo transrodne osobe. Izgledale su mi čudno,“ kaže Vičaja Čaovanasrimanont, student prve godine pejzažne arhitekture koji je prisustvovao Džimijevom prvom predavanju.

 „Sada mi je jasno da oni nisu zapravo drugačiji i od nas. Svi smo isti,“ kaže ovaj student.

Izvor:http://www.gaystarnews.com/
Prevod: MJ