Zakon o kastraciji za švedske trans ljude? - Geten

vesti2Novi predlog zakona, kojim bi kastracija postala preduslov za obavljanje operacije promene pola u Švedskoj, naišao je na oštre osude organizacija za zaštitu gej i trans prava.
Trenutno, osobe koje operacionim putem menjaju pol najpre prolaze kroz hormonsku terapiju. Jedna od posledica hormonske terapije je i prirodna sterilizacija.
Ipak, hormonska terapija se može prekinuti, na kratko ili za stalno, čime se dolazi do moguće trudnoće, kao u slučaju britanskog trans muškarca koji je ove godine zatrudneo i rodio dete.  
Novim zakonom bi se trudnoća sprečila tako što bi kastracija postala obavezna, testisi ili jajnici bi se ukolnili operacijom.
Švedska federacija za LGBT prava (RFSL) i nekoliko srodnih asocijacija su negodovale i ovaj zakon nazvale diskriminatornim i uvredljivim.
To je možda jedan od razloga što ovaj prelog trenutno sakuplja prašinu na stolu nadležnog ministra, koji je trenutno na odmoru. Ipak, njegova predstavnica za medije kaže da će finalni predlog ovog zakona biti obelodanjen na proleće 2009.
Inače, broj ljudi koji se opredeljuju za operaciju promene pola u Švedskoj raste od 1997. kada se svega 16 osoba prijavilo za operaciju. Prošle godine je to učinilo njih 46.
Izvor: euroqueer
Prevod: Majda Puača