LGBT flag map of Malta.svgTransrodne osobe na Malti više neće morati da se podrvgavaju operacijama, sterilizaciji i dobijanju dijagnoze, kako bi zakonski promenile rod, zahvaljujući zakonu koji je izglasan juče (sreda, 1. april), a koji su aktivističke grupe za ljudska prava nazvale revolucionarnim i pionirskim kada su u pitanju LGBTI prava u Evropi.

Većina država Evrope zahteva da se transrodne osobe najpre podvrgnu seriji medicinskih procedura, dobiju dijagnozu rodne disforije i razvedu se, ukoliko su prethodno bile u braku, kako bi njihov izabrani rod bio zakonski priznat.

Zakonom o rodnom identitetu, rodnom izražavnju i polnim karakteristikama, Malta je postala tek druga evropska država, posle Danske, koja transrodnim osobama dozvoljava zakonsku promenu bez ikakvih medicinskih ili državnih intervencija.

Ovaj zakon takođe zabranjuje medicinski nepotrebne operacije na genitalijama interseks beba, čime Malta postaje prva država na svetu sa ovakvim zakonom, kako navodi ILGA-Europe, mreža evropskih lezbejskih, gej, biseksualnih, transrodnih i interseks (LGBTI) grupa.

Osobe koje su transrodne opisuju se kao one koje su rođene u porešnom telu, s pogrešnim rodom, dok se interseks odnosi na osobe sa neodređenim genitalijama koje se ne smatraju tipično muškim ili ženskim.

„Ovaj zakon je velika inspiracija i standard koji bi druge evropske zemlje trebalo da prate, kako bi poboljšale sopstvene LGBTI standarde ravnopravnosti,“ rekao je Paulo Korte-Real, kopredsedavajući organizacije ILGA-Europe, u saopštenju u vezi sa zakonom.

Prošle godine, Danska je postala prva evropska država koja je transrodnim osobama omogućila zakonsku promenu roda bez prethodnih medicinskih intervencija, s tim što osoba mora da ima 18 godina i sačeka šest meseci pre nego što još jednom potvrdi svoju želju da se njen izabrani rod zakonski prizna.

Malteški zakon nema ovaj period čekanja, niti određuje starosnu dob, ali umesto toga dozvoljava roditeljima ili zakonskim starateljima osobe koja je mlađa od 18 godina, da od suda zatraže zakonsku promenu roda u svoje ime.

Ovaj zakon takođe omogućava roditeljima i starateljima interseks dece da odlože unošenje detetovog roda u izvod iz matične knjige rođenih, što znači da ishitreni, ozbiljni i često nepovratni hirurški zahvati mogu biti izbegnuti, kako kažu u ILGA-Europe.

Arja Vojpio, kopredsedavajuća u organizaciji Transgender Europe, kaže da je zahtevanje steriliteta, razvoda i dijanoza mentalnog zdravlja „jedna neprihvatljiva stvar koja je sada iza nas, stvar prošlosti“.

„Zakonodavci u ostalim delovima Evrope treba da budu inspirisani ovim pionirskim potezom brzog delovanja,“ rekla je Vojpio.

Prevod: MJ

Izvor: www.nytimes.com