n-NEWBORN-large570.smlU petak 1. novembra, Nemačka će postati prva zemlja na svetu u kojoj će roditeljima biti dozvoljeno da polje sa rodom u izvodu iz matične knjige rođenih ne popune. Nemačka će dozvoliti roditeljima novorođenih beba da odaberu opciju ‘nijedan rod’(no gender) u izvodima iz matične knjige rođenih, i na taj način im omogući da se ne opredele ni za jedan rod


Tagovi: interseks pitanja, treći rod, interseks bebe, queer

U petak 1. novembra, Nemačka će postati prva zemlja na svetu u kojoj će roditeljima biti dozvoljeno da polje sa rodom u izvodu iz matične knjige rođenih ne popune.

Kako je javljeno u avgustu, ovaj potez predstavlja korak ka kreiranju pravnog priznavanja interseks osoba, ili dece rođene bez jasno utvrđenih genitalija, dakle dece čiji je pol nemoguće utvrditi.

Pošto se jedna u 1500 beba rodi bez mogućnosti jasnog utvrđivanja genitalija -- a mnoge interseks osobe ne ispoljavaju karakteristike u ranom dobu (tek kasnije tokom života)  -- zakonodavni sistem teži da „oslobodi roditelje pritiska da moraju odmah po rođenju deteta da se odluče za jedan rod.

„Ovo će biti prvi put da zakon priznaje da postoje ljudska bića koja nisu ni žene, ni muškarci, ili su i jedno i drugo,“ izjavio je profesor prava Univerziteta u Bremenu, Konstanc Plet. „Osobe koje se ne uklapaju u tradicionalne zakonske kategorije... Imaćemo osobe bez pola unetog u izvode iz matičnih knjiga rođenih. Njih ne možete da ugurate ni u jedan od tradicionalnih polova.“

Početkom godine, Ujedinjene nacije osudile su operativne zahvate „normalizacije“, citirajući jedno istraživanje po kome operacije koje imaju za cilj da stvore anatomski ili muško ili žensko telo interseks bebama odmažu i čine više štete, nego što im pomažu.

U nemačkom zakonu kako se navodi piše da ukoliko detetu ne može biti pripisan ni ženski ni muški rod, njegov status će „biti unet bez takvih informacija u matičnu knjigu rođenih.“

„Ovo je  interesantan potez ali on ne ide dovoljno daleko,“ kaže Silvan Agijus, iz organizacije Jednakost za lezbejke, gej, biseksualne, trans i interseks osobe u Evropi (ILGA), javlja Rojters.

„Praksa nepotrebnih operativnih zahvata u Nemačkoj će zasigurno biti nastavljena, i to sa pogubnim posledicama... živimo u svetu gde kada imate bebu koja se klasifikuje kao „drugačija“ to i dalje predstavlja kao nešto nepoželjno.“

Nemačka je u ovom smislu slična Australiji, koja je postala prva zemlja na svetu koja je počela da dozvoljava opciju trećeg roda , ili "X," u pasošima, krajem 2011.

Izvor:  www.huffingtonpost.com
Prevod: MJ