vesti2Bivša osvajačica medalja u skoku s motkom je odlučio da prekine profesionalno bavljenje sportom, i verovatno da se upusti u proces promene pola.
Ivon Bušbaum je izjavio da su trajna povreda ahilove tetive i osećaj da je „emotivno u pogrešnom telu“ doprineli donošenju odluke.

Na njegovom web sajtu stoji: „Već mnogo godina imam osećaj da sam u pogrešnom telu. Oni koji me poznaju to vide. Osećam se kao muškarac ali moram da živim u ženskom telu. Ne želim da me više osuđuju. Svestan sam činjenice da je transeksualnost ozbiljna tema, ali ne želim da se igram skrivanja istine. Tražim razumevanje javnosti, da se moja odluka prihvati bez donošenja pogrešnih zaključaka.“
Ivon, koji je na Šampionatu Evrope 1998. osvojila bronzu, i bila šesta na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. dodaje: „Usuđujem se da pokažem pravog sebe.“
Trans osobe nisu mnogo vidljive u sportu, ali je ranije ove godine bivša teniska zvezda Rene Ričards priznala da je zažalila zbog slave koju je stekla zbog operacije promene pola 1975.

Izvor: www.pinknews.co.uk
Napomena: Vest je prevedena s engleskog, i nije bilo moguće sa stopostotnom preciznošću utvrditi u kom rodu se dotična osoba izražava o sebi, pa je prevoditeljka sledila pravilo da se uvek koristi željeni rod transrodne osobe, a ne fizički pol. Takođe, rod pripisan rođenjem je preveden pri pominjanju perioda pre odluke o rodnom izražavanju.