Transrodnoj mušteriji izrečena zabrana zbog upotrebe toaleta - Geten

130412 transgender womanLUISTON, Ajdaho - Dvadesetpetogodišnja stanovnica Luistona, inače trans žena, kaže da joj je izrečena zabrana ulaska u jednu prodavnicu, pošto su se mušterije te lokalne radnje pobunile zbog njene upotrebe ženskog toaleta. “Muški subjekt je koristio ženski toalet i zbog toga je nekim mušterijama koje su žene bilo neprijatno, jer  im je izgledalo da muškarac koristi njihov prostor, ” kaže nadležni iz Luistonske policije,Rodžer Lenijer.

130412_transgender_womanLUISTON, Ajdaho - Dvadesetpetogodišnja stanovnica Luistona, inače trans žena, kaže da joj je izrečena zabrana ulaska u jednu prodavnicu, pošto su se mušterije te lokalne radnje pobunile zbog njene upotrebe ženskog toaleta.

“Kada sam koristila muški toalet, tamo sam nailazila na osobe koje su me maltretirale u školi,” kaže Ali Robledo. “Bilo mi je zaista neprijatno, a našla sam se i u nekoliko vrlo opasnih situacija.

Ali, koja se identifikuje kao žena, uručena je zabrana pristupa radnji u ponedeljak uveče, ubrzo pošto je napustila gorepomenutu prodavnicu u Luistonu.

“Muški subjekt je koristio ženski toalet i zbog toga je nekim mušterijama koje su žene bilo neprijatno, jer  im je izgledalo da muškarac koristi njihov prostor, ” kaže nadležni iz Luistonske policije,Rodžer Lenijer.

Ali nije jasno gde je tu kontroverza i u čemu je problem.

“Zaista sumnjam da bi to bilo društveno prihvatljivije od nekoga ko upotrebljava muški toalet,” kaže Ali.

Luistonska policija smatra da vlasnici radnje nisu pogrešno postupili kada su zatražili da Ali više ne dolazi u radnju i da tu nema ničeg problematičnog.

“Radnici nisu želeli problem u budućnosti i odabrali su da iskoriste svoje pravo zabrane pristupa ovoj osobi, kaže Lenijer. “Svako ko je vlasnik ili ima kontrolu nad imovinom, ima pravo da donese tu odluku.”

Robledo  kaže da je prošla kroz jednu fazu rekonstruktivne hirurgije.

“Smatram da pozivanje policije u ovakvoj situaciji nije na mestu i da je to bacanje para poreskih obveznika,” kaže Ali.

Pitanje transrodnih osoba i toaleta na javnim mestima koje upotrebljavaju trenutno se razmatra u Arizoni.

Predstavnik Republikanske partije iz Arizone, Džon Kavana, privukao je pažnju nacije pošto je predložio zakon kojim bi se kažnjavale osobe zbog korišćenja toaleta koji ne odgovara rodu iz njihove lične karte.

Dok se Kavana bavi ovim pitanjem u Arizoni, mnoge druge države uključujući i Ajdaho pitaju se šta da rade kada je ova osetljiva situacija u pitanju.

Prema navodima Nacionalnog centra za lezbejska prava, 13 država uključujući tu i Vašington štiti transrodne osobe od diskriminacije u javnom prostoru, ali precizna definicija “javnog prostora” razlikuje se od države do države.

Trenutno ne postoji zakon na federalnom nivou koji zabranjuje diskriminaciju  na osnovu rodnog identiteta u javnom prostoru.

Menadžer  gorepomenute radnje prisutan u sredu popodne, nije želeo da kometariše čitav slučaj. Pokušali smo da dobijemo zvanični komentar iz kancelarija lanca ovih radnji, međutim, niko nije odgovorio na naše pozive.

Prevod: MJ

Izvor: kboi2.com