Transrodna šestogodišnjakinja u borbi protiv svoje osnovne škole - Geten

513df3caabf95U neku ruku stvari u Koloradu idu na bolje: ova država napreduje u borbi za istopolne brakove, dešava se pomak u vezi sa legalizacijom marihuane, itd. Ali kada su u pitanju rodno izražavanje i zdrava seksualnost, izgleda kao da situacija nazaduje. Nemojte ovo pogrešno da shvatite dragi čitatelji, ja sam rođena i odrasla u toj kockastoj, ograničenoj državi. Volela sam svoje detinjstvo na tako jednom lepom mestu, ali generalno gledano, ljudi su tamo dosta zatvoreni kada su promene u pitanju.


Šestogodišnja Koj Matis je nasmejana devojčica koja voli baletske suknjice, princeze i sve što je roze boje. Kroz tranziciju je prošla dok je išla u obdanište i tamo je naišla na vrlo malo negativnog stava, odnosno osude, od strane svojih drugara i drugarica. Roditelji su je prihvatili i kažu da žele da joj dozvole da živi onako kako ona želi.

 

513dfa0692216Nažalost, njena osnovna škola ne gleda na ovu situaciju na isti način, i njeni zvaničnici doneli su odluku po kojoj Koj mora da koristi muški toalet ili prostorije svog učitelja u Iglsajd osnovnoj školi. Njeni roditelji nisu hteli da private takvo stanje stvari, i odmah su kontaktirali Transrodnu pravnu pomoć i Fond za obrazovanje. Po antidiskriminacionom zakonu države Kolorado, osobe koje se identifikuju kao trans, mogu da koriste toalet koji odgovara njihovom odabranom rodu, odnosno, koji je u skladu sa njihovim rodnim identitetom.

 

513dfab3698f0Od kada je škola donela takvu odluku, Koj obrazuju kod kuće, jer njeni roditelji odbijaju da se povinuju odluci osnovne škole. Oni su pokrenuli peticiju na sajtu Change.org kako bi prekinuli diskriminaciju svoje ćerke.

 

Piše Keli Maksvel

Prevod: MJ

Izvor: bust.com