chrisalis2Chrysalis, nova linija donjeg veša, ima za cilj da kreira donje rublje za transrodne žene.

Kada je Saj Lauz, dizajnerka eneterijera i modna stilistkinja, prolazila kroz proces tranzicije iz muškog u žensko 2006, razočarala se kada je shvatila da ne postoji linija donjeg veša koja je dizajnirana tako da odgovara potrebama transrodnih žena.


 

„Bila sam zaista rešena da ili nešto pronađem, ili nešto sama napravim,“ rekla je ona.

 

Posle četiri godine, kako bi ispunila prazninu na tržištu odećom, Lauz se udružila sa Simon Tobajas, takođe trans ženom, kreativnom direktorkom kompanije koja proizvodi odeću za muškarce, i zajedno su lansirale Crysalis, za koju kažu da je prva linija donjeg veša kreirana za i od strane trans žena.

 

Brend je na duploj misiji: cilj im je da pruže rešenje trans ženama i omoguće im da se osećaju lepo i seksi, kao i da sruše negativne predrasude prema transrodnoj zajednici. Prema Lauzovoj, ona i njene prijateljice obično su prikazane negativno u mejnstrim medijima, i često okarakterisane kao ’neobrazovane prostitutke’, te ona želi da doda drugačiju perspektivu tome kako se trans osobe predstavljaju.

 

chrisalis1Chrysalis je predstavio svoju liniju prošlog leta, ali su Lauz i Tobajas planirale da je zvanično lansiraju ovog proleća, najverovatnije maja meseca, sa klasičnom linijom nazvanom ’Basics Collection’, linijom gaćica i brushaltera u  pet boja: crnoj, bež, boji čokolade, bordo i plavoj. Brus ima i skrivene džepove u koje možete staviti silikonske umetke, a gaćice, duhovito nazvane T-string (T-tange), napravljene su od elastičnog materijala uz pomoć posebne tehnologije koja prikriva i podiže ’venis’ – Lauzina kovanica za penis kod žena – kako bi se stvorio poseban utisak. I brus i gaćice imaju logo brenda i sliku lutke leptira: leptira u stadijumu larve u čauri, koja kako kaže Lauz, predstavlja divan dom u kom transrodne osobe treba da provedu neko vreme dok se ne transformišu.

 

Basics kolekcija je praktična linija ženskog donjeg veša za svaki dan, ali kolekcija Couture koja će biti lansirana na jesen, imaće nešto složenije modele, kao što su bodiji i helanke sa „mnogo čipke i cvetnih motiva“.

 

„Sebe praktično vidimo kao La Perlu ili Agent Provocateur za transrodnu zajednicu,“ kaže Lauz.

 

chrisalis3I iako njihovu ciljnu grupu predstavljaju prevashodno male to female transrodne žene, Lauz kaže da proizvode mogu da koriste svi koji/e žele da ih nose, uključujući i žene koje su imale masektomiju. Cela linija donjeg veša biće dostupna i u prodaji na vebsajtu Chrysalis-a.

 

 

Piše Kler Stern, Feb 5, 2013.

 

Prevod: MJ

 

Izvor: thedailybeast.com