Tretmani za mlade koji su već u procesu tranzicije verovatno će postepeno biti ukinuti do 31. januara 2025, jer će guverner Južne Karoline potpisati predlog zakona kojim će transspecifična zdravstvena nega za mlade trans osobe biti stavljena izvan zakona.

Predlog zakona kojim se tretmani i operacije za trans mlade zabranjuju zakonom, postaće zakon nakon što se skupština Južne Karoline usaglasila da prihvati izmene koje je predložio Senat.

Guverener Henri Mek Master planira da potpiše ovaj predlog zakona, nedavno je objavljeno.

„Smatram da je dobro čuvati mlade,“ rekao je novinarima januara meseca. „Ako žele da takve odluke donose kasnije kad su stariji, to je druga priča, ali mimoramo da zaštitimo naše mlade od odluka koje je teško promeniti.“

Ovaj predlog zakona zabranjivaće lekarima da prepisuju blokatore puberteta ili horomonsku terapiju mladima ispod 18 godina starosti. Lekari ili ostali pružaoci zdravstvene zaštite koji budu prekršil ovu zabranu, rizikovaće da izgube dozvolu za rad. Pritužba bi morala da bude podnesena odboru pružaoca zdravstvene zaštite u roku od 3 godine od pružanja tretmana.

Takođe su zabranjene i operacije prilagođavanja tela rodnom identitetu, iako se obe strane slažu u saznanju da lekari u Južnoj Karolini i ne izvode takve operacije na maloletnim licima. Ako bi to ikad u uradili, rizikuju da budu optuženi za krivično delo koji se kažnjava sa 20 godina zatvora.

Senat je dodao i odredbu kojom se od školskih uprava zahteva da obaveste roditelje učenika kada deca izraze želju da promene zamenice kojim će o njima govoriti ili izjave su drugačijeg roda. Skupština je to prihvatila bez diskusije.

Južna Karolina će se na ovaj način pridružiti grupi od više od 20 saveznih država sa sličnim zabranama, iako su neke zabrane zaustavljene sudskim odlukama.

Oni koji podržavaju predlog zakona kažu da on štiti decu od onoga što smatraju opasnim i nepovratnim operacijama i tretmanima. Republikanci u skupštini naveli su meru kao jedan od svojih najvećih prioriteta godine, i mera je usvojena tokom prve nedelje zasedanja.

Protivnici predloga zakona kažu da će isti uneti pometnju u porodice i dovesti trans decu u povišeni rizik od samoubistva. Demokrate takođe kažu da država ne treba da se meša u medicinske odluke koje se tiču porodice i njihovog lekara.

Predlog zakona stupa na snagu nakon potpisa guvernera Mek Mastera, ukoliko ga bude potpisao kako je prethodno objavljeno.

Međutim, predlog zakona će omogućiti postepeno ukidanje za mlade koji su već u procesu i već dobijaju transspecifičnu zaštitu.

Bilo koje maloletno lice koje uzima blokatore puberteta ili hormonsku terapiju pod nadzorom lekara pre 1. avgusta moći će postepeno da prestane da ih uzima. Sva prepisivanja lekova moraju da stanu do 31. januara, 2025.

Porodice trans dece čiji će se pristup nezi završiti mogu da se prijave za dobijanje nege u drugoj državi, putem projekta Southern Trans Youth Emergency Project, najavila je Kampanja za južnjačku ravnopravnost. To će uključivati i do 500 dolara za pokrivanje putnih i drugih troškova, kako kažu iz ove organizacije.

„Niko ne treba da bude primoran da napusti državu u kojoj je rođen kako bi dobio pristup nezi koja im je neophodna i koju zaslužuju“, kažu iz partnerske organizacije. Putem ovog programa potrudićemo se da porodice i mladi ljudi shvate da izlaza i drugih mogućnosti ima – da je podrška dostupna i da će dobiti pomoć.“

Organizacije za ljudska prava pozivaju protivnike ovog predloga zakona da pišu guverneru i od njega traže da stavi veto na predlog zakona za koji smatraju da krši prava pacijenata zagarantovana ustavom tako što im uskraćuje tretman po osnovu rodnog identiteta.

Prevela: MJ

Izvor