Konzervativci u Velikoj Britaniji obećali su da će isključiti trans osobe iz prostora rezervisanih isključivo za žene ukoliko budu pobedili na opštim izborima, tako što će izmeniti Zakon o ravnopravnosti na taj način da se kategorija pola odnosi na „biološki pol“.

Ovo je prvi izborni predlog torijevaca te vrste a koji se tiče pitanja ravnopravnosti i LGBTQ+ od kada su opšti izbori najavljeni za 4. jul.

Oni kažu da bi izmena zakona razjasnila „konfuziju“ u javnim telima, delatnostima i institucijama u vezi sa prostorima rezervisanim isključivo za žene i „olakšala pružanje usluga ženama i devojčicama, u situacijama kao što su radionice o porodičnom nasilju za žrtve, i na taj način sprečila učestvovanje bioloških muškaraca.“

Izmena zakona koja je prethodno razmatrana uz brojne kontroverze i negativne reakcije LGBTQ+ osoba i grupa, mogla bi dovesti do toga da trans ženama bude zabranjen pristup u prostore namenjene samo ženama kao što su toaleti, ženski zatvori i bolnička odeljena, čak iako im je pravno priznat rod.

Nejasno je kako bi takve izmene uticale na trans muškarce kojima je pravno priznat rod prilikom pristupa isključivo muškim prostorima, jer izgleda da su torijevci sasvim prigodno zaboravili da i oni postoje.

Komentarišući predlog u nedelju uveče 2. juna, premijer Riši Sunak izjavio je da je „bezbednost žena i devojčica previše važna da bi se dopustio opstanak trenutne konfuzije oko definicija pola i roda.“

On je dodao da torijevci veruju da će ova izmena „unaprediti zaštitu na način kojim će se poštovati privatnost i dostojanstvo svih u društvu“ jer partija „ima pristup zasnovan na dokazima, tako da možemo da nastavimo da gradimo bezbednu budućnost za sve širom zemlje.“

Sunak se takođe oglasio na društvenim medijima: „Biološki pol je bitan. Mi štitimo žene i devojčice.“

Na zvaničnom nalogu konzervativaca na drušvenoj mreži X (bivši Tviter) postavljena je objava: „Mi znamo šta je žena. Kir Starmer ne zna.“

Ministarka za žene i ravnopravnost, Kemi Badenok, takođe je izjavila u nedelju 2. juna: „Bilo da se radi o silovateljima koji služe kaznu u ženskim zatvorima, ili situacijama u kojima muškarci učestvuju u ženskim sportskim takmičenjima i imaju nepoštenu prednost, jasno je da su javne vlasti i regulatorna tela zbunjeni u vezi sa tim šta zakon kaže o polu i rodu i kada delovati – često iz straha da ne budu optuženi za transfobiju, ili da nisu inkluzivni.“

Ukoliko definicija pola bude bila izmenjena tako da se odnosi na „biološki pol“, torijevci kažu da reforma neće oduzeti mere zaštite od diskriminacije po osnovu prilagođavanja tela rodnom identitetu, što je uključeno u Zakon o ravnopravnosti, a potvrde o pravnom prizanju roda i dalje bi pravno usklađivale osobe s njihovim rodom u ostalim zakonima, kao što je zakon o braku.

Aprila 2023, Komisija za ravnopravnost i ljudska prava (EHRC), najveće britansko telo za praćenje kvaliteta ljudskih prava, objavila je pismo upućeno ministarki Badenok kao odgovor na njen zahtev za savetovanje u vezi sa izmenom definicije „pola“ u Zakonu o ravnopravnosti.

U to vreme, predsedavajuća, baronica Kišver Fokner, napisala je da iako nema nikakve direktne ravnoteže, definisanje pola kao „biološkog pola“ može doprineti uvećanoj pravnoj jasnoći u nekoliko oblasti, kao što je olakšanje „isključivanja trans žena iz ženskih sportova“ i iz prostora namenjenih isključivo ženama.

Međutim, u pismu su navedene i neke oblasti u kojima bi izmena definicije mogla da predstavlja „dvosmislene ili nepovoljne i štetne“ posledice, odnosno da bi mogla da dozvoli trans muškarcima na postave pitanje jednakih primanja ili tužbi u vezi sa polnom diskriminacijom koja je rezervisana za žene.

Helen Belčer, predsednica organizacije TransActual, opisala je ovo pismo kao nešto što je motivisano „političkom željom i što proizvodi strah više nego bilo koji sistematski dokaz“.

„Insinuiranjem u svom prethodno datom savetu da organizacije treba da isključe trans osobe iz prostora rezerisanih isključivo za žene i onemoguće im pružanje usluga namenjenih ženama, i sada predlaganjem da parlament aktivno razmotri delotvorno uklanjanje trans osoba iz mera zaštita zasnovanih na polu, Komisija nastavlja da pokazuje svoju nesposobnost da se bori za ljudska prava svih,“ rekla je nedavno.

„Izgleda da trans osobe više nisu ljudi u njihovim očima. Naš bol i naša borba izgledaju im nebitno.“

Prevela: MJ

Izvor